Η ώρα του πρώτου ελληνικού ομολόγου για το 2022

Η ώρα του πρώτου ελληνικού ομολόγου για το 2022

Ακόμη και μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανό να ανοίξει για πρώτη φορά φέτος το βιβλίο προσφορών προκειμένου να γίνει πράξη η πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου για το 2022. Με τον ετήσιο προγραμματισμό να προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ από τις αγορές και τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας να υλοποιηθεί και φέτος εμπροσθοβαρώς, οι αγορές φαίνεται να «στοιχηματίζουν» στο ότι το οικονομικό επιτελείο θα κάνει για φέτος πρεμιέρα με έναν 10ετή τίτλο ώστε να γεμίσει με ένα ακόμη σημείο την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να διασφαλίσει ένα σχετικά καλό επιτόκιο δανεισμού στην περιοχή του 1,5%. Δεν θα είναι το ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε πέρυσι, δεν θα είναι όμως και ένα επιτόκιο που θα προβληματίσει τις αγορές. Κάθε άλλο.

Για το 2022, ο στόχος του ΟΔΔΗΧ δεν είναι μόνο εισπρακτικός. Οι ενέργειες δεν θα αποσκοπούν δηλαδή μόνο στο να αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι για να βγει η χρονιά έτσι όπως έχει προγραμματιστεί (διαμόρφωση του χρέους στα 355 δισ. ευρώ και διατήρηση επαρκών ταμειακών διαθεσίμων). Ο στόχος είναι να προσφέρει «καλές ειδήσεις» στους αναλυτές και στους οίκους αξιολόγησης ώστε να πάρει τουλάχιστον μια ή ακόμη και δύο βαθμίδες αναβάθμισης μέσα στο έτος ώστε να πλησιάσει ή ακόμη και να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Οι επιτυχημένες εκδόσεις με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και διάθεση των ομολόγων σε μακροχρόνιους παίκτες), οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους (πέραν των ήδη προγραμματισμένων ενεργειών που αφορούν στο χρέος προς το ΔΝΤ (σ.σ ήδη υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα) και προς τις χώρες της Ευρωζώνης) οι ανακοινώσεις για ενέργειες που θα ρίξουν ακόμη περισσότερο το ετήσιο κονδύλι των τόκων που θα πρέπει να καταβάλλει η χώρα αλλά και οι αναχρηματοδοτήσεις, συνιστούν ορισμένες από τις ενέργειες που είναι στο κατάλογο των προτεραιοτήτων για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Μήνες, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από ανακοινώσεις για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Το 4ο τρίμηνο της χρονιάς παρά την ενεργειακή κρίση και την πανδημία, αναμένεται να κλείσει με πολύ ισχυρό ρυθμό (σ.σ από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη) καθώς φαίνεται ότι η ζημιά από τη δίδυμη κρίση έχει περιοριστεί στις εισαγωγές και όχι τόσο στην κατανάλωση ή στις επενδύσεις. Αισιοδοξία για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης υπάρχει και για το 1ο τρίμηνο του 2022 καθώς η σύγκριση θα γίνει με το περυσινό τρίμηνο της καραντίνας οπότε η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή. Γι’ αυτό και θα δούμε από τον ΟΔΔΗΧ εκτός από την πρεμιέρα των επόμενων ημερών, και συνεχείς κινήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.