Χώρα που αντιμετωπίζει οξύ στεγαστικό πρόβλημα «πνίγεται» στις στατιστικές και στις εκτιμήσεις: 850.000 τα κλειστά ακίνητα λέει η ΕΛΣΤΑΤ. Ναι, αλλά τα στοιχεία της αφορούν στο 2021 ενώ ως κενά χαρακτηρίζονται και τα εξοχικά (πολύ απλά διότι χρησιμοποιούνται για μερικές εβδομάδες τον χρόνο αν δεν έχουν ήδη μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης).
Άρα στην πραγματικότητα, τα κλειστά που μας ενδιαφέρουν - αυτά δηλαδή που μπορούν να διατεθούν είτε για πώληση είτε για ενοικίαση - είναι πολύ λιγότερα. Πόσα όμως είναι; Και πού βρίσκονται; Και σε ποιον ανήκουν; Και υπάρχον συνιδιοκτήτες που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους; Μήπως δηλώνονται ως κενά για φορολογικούς λόγους; (μια χαρά μαύρο εισόδημα δίνει το δηλωμένο ως κενό μισθωμένο ακίνητο).
Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το μετρήσεις και αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος; Η ηλεκτρονική απογραφή που θα επιχειρηθεί στην ακίνητη περιουσία μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου της ΑΑΔΕ, το λεγόμενο «ΜΙΔΑ» (Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
Σε αυτό το μητρώο θα μαζευτεί όλη η πληροφορία για κάθε ακίνητο: ενοικιάζεται, ιδιοκατοικείται ή είναι κλειστό; Ηλεκτροδοτείται ή όχι; Ποιος ο αριθμός ρολογιού του ρεύματος; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες; Υπάρχει σπασμένη επικαρπία και ψιλή κυριότητα; Έχουν μπλέξει 7-8 κληρονόμοι; Ποια είναι η διεύθυνση; Έχουν τακτοποιηθεί αυθαιρεσίες; Υπάρχουν ηλεκτρονικές ταυτότητες και ενεργειακά πιστοποιητικά;
Γιατί μας ενδιαφέρει όλη αυτή η πληροφορία; Διότι μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κλειστών ακινήτων. H κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «σπάσει» τη στατιστική σε επιμέρους κομμάτια ώστε να χαράξει εξειδικευμένη στρατηγική για καθένα από αυτά:
- Κλειστά ακίνητα ανήκουν στους servicers και στις τράπεζες. Υπολογίζονται σε πάνω από 25.000. Αναζητείται φόρμουλα απεγκλωβισμού από το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις γραφειοκρατικές και κοστοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης όλων αυτών των ακινήτων ώστε να βγουν προς πώληση ή αξιοποίηση. Η «δυναμική» είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2» καθώς μιλάμε για μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων.
- Κλειστά ακίνητα είναι μόνο στα χαρτιά. Με τον εντοπισμό τους (σ,σ θα γίνουν διασταυρώσεις βάσει κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος) δεν θα βοηθηθεί το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας ωστόσο θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα καθώς θα αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα. Αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν στη συνέχεια μέτρα στήριξης του στεγαστικού όπως για παράδειγμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα από ενοίκια.
- Κλειστά ακίνητα με προβλήματα συνιδιοκτησίας κλπ. Επίσης, τεράστια δεξαμενή η οποία μπορεί να δώσει προσφορά αρκεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ξεκαθαρίσματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
- Κλειστά ακίνητα που χρίζουν ανακαίνισης λόγω παλαιότητας κλπ. Η διάταξη να απαλλαγούν φορολογικά οι ενοικιάσεις κλειστών ακινήτων επί τριετία, έγινε λίγο στα «τυφλά» λόγω ελλιπούς ενημέρωσης όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Με καλύτερη απογραφή, μπορεί να υπάρξει και καλύτερη προσαρμογή των όρων του προγράμματος.