Η νέα εποχή για την ΙΟΝ μετά την εξαγορά

Η νέα εποχή για την ΙΟΝ μετά την εξαγορά

Ένα από τα πλέον σημαντικά deal των τελευταίων χρόνων στο χώρο των τροφίμων είναι πραγματικότητα με την εξαγορά του 45% της ION από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Ένα deal που επιβεβαιώνει την λαϊκή θυμοσοφία ότι «τα πάντα πουλιούνται με το σωστό τίμημα» και παράλληλα, καταρρίπτει τον μύθο της ΙΟΝ πως δεν πουλιέται. Αν και οι ανακοινώσεις που γνωστοποίησαν την συμφωνία των δύο ήταν λιτές, είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση της μια ακόμη από τις πλέον ιστορικές ελληνικές εταιρείες τροφίμων αλλάζει σελίδα και βγαίνει, με την καθοδήγηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές με στόχο να ανταγωνιστεί μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς και να εκτοξεύσει τα μεγέθη της.

Η σοκολατοβιομηχανία με τα γνωστά σήματα ΙΟΝ Αμυγδάλου, Σοκοφρέτα ΙΟΝ, Break κ.α. διοικείται σήμερα από την κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, ανιψιά του αείμνηστου ιδρυτή της σοκολατοβιομηχανίας Γιάννη Κωτσιόπουλου. Το πλήρωμα του χρόνου όμως φαίνεται να έφτασε και η σοκολατοβιομηχανία θα αλλάξει ιδιοκτήτη, αλλά θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

 Η κυρία Κωτσιοπούλου μαζί με άλλο ένα μέλος της οικογένειας συμφώνησαν να πουλήσουν έως το 75% της εταιρείας στον κ. Θεοδωρόπουλο και το γκρουπ των επιχειρηματιών που τον στηρίζουν. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες από τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται περί τον Ιούνιο και το δεύτερο μέρος της αφορά στην μεταβίβαση εντός του 2023 επιπλέον ποσοστού 30% . Όσον αφορά το τίμημα της συναλλαγής όπως σας ενημέρωσε σχετικά και η στήλη Black Box η αρχική προσφορά της πλευράς Θεοδωρόπουλου τον Φεβρουάριο οπότε και διέρρευσε η είδηση για τις συνομιλίες των 2 μερών αφορούσε σε αποτίμηση 12,5 φορές τα ετήσια ebitda της σοκολατοβιομηχανίας που ανέρχονται περίπου σε 19 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι την συνολική αποτίμηση για το 100% της ΙΟΝ περίπου στα 240 εκατ. ευρώ και για το 75% στα 180 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, υπήρξε υψηλότερη αξίωση από την πλευρά των μετόχων της ΙΟΝ, που σύμφωνα με πληροφορίες έφθανε σε 20 φορές τα Ebitda, εκτινάσσοντας την αξία του 100% περίπου στα 390 εκατ. ευρώ. Αν και θεωρείται απίθανο η συμφωνία να έκλεισε σε αυτή την αποτίμηση είναι σαφές ότι κινείται πάνω από την αρχική προσφορά.

Οι κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου στην επιχειρηματική σκακιέρα το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργία ενός μεγάλου εγχώριου ομίλου τροφίμων, αφού ήδη ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμμετέχει με 21% στη ΜΕΒΓΑΛ, διατηρεί τον έλεγχο σε μονάδα υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα και πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί. 

Μάλιστα, πρόσφατα, προχώρησε στην ίδρυση της Βespoke SGA Holdings, με στόχο να υλοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Στο νέο αυτό εγχείρημα, έχει δίπλα του στελέχη, που κατέχουν θέσεις ευθύνης και στα άλλα business που δραστηριοποιείται. Η dream team του λοιπόν για την νέα εποχή των επιχειρηματικών του πλάνων απαρτίζεται με βάση το Διοικητικό Συμβούλιο της Βespoke SGA Holdings  από τους  Μαρία Γεώργαλου (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Chipita και Αντιπρόεδρος της Chipita Foods), Γιάννη Παπαχρήστου (Deputy CEO - Commercial της Chipita), Θέμη Μακρή (Διευθύνων Σύμβουλος, Wonderplant), Αγγελική Οικονονόμου (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Νίκας και Μέλος Δ.Σ. της Chipita Foods) και τον γιο του επιχειρηματία, Αντώνη Θεοδωρόπουλο.

Η επόμενη μέρα της ΙΟΝ 

Η  εξαγορά της ΙΟΝ αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική – επιχειρηματική κίνηση, η οποία όμως φέρνει τον Σπ. Θεοδωρόπουλο αντιμέτωπο  και ανταγωνιστή στις ίδιες αγορές με το πρώτο «επιχειρηματικό παιδί» την Chipita. 

Βασική στόχευση  είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο η γνώση των διεθνών αγορών που έχει  ο επιχειρηματίας και η ΙΟΝ να ταξιδεύσει στις αγορές του κόσμου, έχοντας όμως απέναντι της μεγαθήρια όπως η Mondelez.Το περιθώριο αύξησης των εξαγωγών για την ΙΟΝ είναι μεγάλο καθώς το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου ανέρχεται μόλις στο 14%. Στην μεγάλη έξοδο της ΙΟΝ στις αγορές είναι σαφές ότι θα προστεθούν νέα προϊόντα με έμφαση στις διεθνείς τάσεις όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες που επιτάσσουν χαμηλά λιπαρά και χρήση άλλων γλυκαντικών ουσιών εκτός της ζάχαρης όπως είναι η stevia.

Αλλωστε η  ΙΟΝ, η οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, και διαθέτει σήμερα τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής σε Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής,  έχει υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων, έχει ήδη τα τελευταία χρόνια, κάνει στροφή στην πιο ισορροπημένη διατροφή με χρήση γάλακτος χαμηλού σε λιπαρά και στέβια. Η ΙΟΝ πραγματοποίησε επενδύσεις €4,94 εκατ. το 2020, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα, για το οποίο είχαν δαπανηθεί €2,76 εκατ. το 2019. Η στρατηγική της εστιάζει στην ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής της παραγωγής, "απαιτεί προσαρμογή σε πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής, τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές

Όσον αφορά την πορεία της κατανάλωσης σοκολάτας κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυτή ενισχύθηκε σε σχέση με το 2019 κατά 17% σε όγκο και κατά 14% σε αξία. Ειδικότερα, καταναλώθηκαν 8,66 εκατομμύρια κιλά σοκολάτας στη χώρα μας από 7,36 εκατομμύρια κιλά το 2019, αύξηση κατά 17,7% σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI. Σε όρους αξίας οι πωλήσεις της σοκολάτας ανήλθαν στα 103,26 εκατ. ευρώ, από 90,58 εκατ. ευρώ το 2019, ήτοι αύξηση κατά 14%.

Ποια είναι η ΙΟΝ

 Η εταιρεία το 2020 είχε τζίρο 119 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 145 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 11,9 εκατ. ευρώ, εργοστάσια σε Αθήνα, Άρτα και Σόφια και απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους.

Ιδρύθηκε το 1930 στην οδό Πειραιώς από μια ομάδα μετόχων που ήθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Η έδρα της βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο ίδιο μέρος. Το 1938 παράγονται οι καραμέλες ΙΟΝ και το 1947 λανσάρεται το πιο εμπορικό της σήμα, η ΙΟΝ Αμυγδάλου. Το 1956 δημιουργείται το δίκτυο πωλήσεων της ΙΟΝ και το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας στην Αρτα. Το 1976 παράγεται η Noisetta (σοκολάτα και φουντούκι) και το 1977 αρχίζει στην Αρτα η παραγωγή της σοκοφρέτας ΙΟΝ. Το 1986 λανσάρεται η τετράγωνη σοκολάτα Break, το 2003 η ΙΟΝ Υγείας και το 2015 η ΙΟΝ με στέβια. Στην 92χρονη ιστορία της δέχτηκε πολλές φορές προτάσεις για εξαγορά, κυρίως από διεθνείς κολοσσούς τροφίμων, αλλά ο αείμνηστος ιδρυτής της Γιάννης Κωτσιόπουλος δεν συζητούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμη και όταν στα τέλη της δεκαετίας του 80 εκχωρήθηκε ποσοστό 24% στην Kraft Jacobs Sushard, το ποσοστό αυτό επαναγοράσθηκε από την οικογένεια Κωτσιόπουλου μετά από 10 χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα