Η μετά-Brexit εποχή σε αριθμούς

Η μετά-Brexit εποχή σε αριθμούς

Σε χαμηλό τριετίας υποχώρησε η στερλίνα έναντι του ευρώ εν αναμονή των οικονομικών στοιχείων της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα και μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε τη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (-0,25%) στο 0,25%. Παράλληλα η Κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων 10 δισ. λιρών, αλλά και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αύξηση των αγορών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου κατά 60 δισ. λίρες.

Ασθενέστερη ζήτηση, βραδύτερη ανάπτυξη, ταχύτερος πληθωρισμός: αυτή είναι η μελλοντική εικόνα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου που προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες και οι εκτιμήσεις συμπεραίνουν κατά κύριο λόγο ότι η απόφαση της 23ης Ιούνη προκάλεσε ύφεση στην οικονομία. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα στοιχεία, δίνοντας μια πιο ισχυρή ένδειξη για το προς τα πού θα κινηθεί η οικονομία.

Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιουλίου, τα στοιχεία του ILO για την ανεργία β'' τριμήνου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού του Ιουλίου.

Εκτιμήσεις αναλυτών:

- Πληθωρισμός 0,5%

- Ανεργία 4,9%

- Αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας: Αύξηση 9.000

- Λιανικές πωλήσεις 0,9%

- Πλεόνασμα 1,2 δισ. λίρες

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την BoE:


Πηγή: Bloomberg