Η μαύρη τρύπα των ταμείων θα καταπιεί τις συντάξεις

Η μαύρη τρύπα των ταμείων θα καταπιεί τις συντάξεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύεται με την τρόικα για να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η μαύρη τρύπα των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα.

Το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών.

Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων που απειλεί να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές και να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, αλλά δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες. Για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», στο τέλος Οκτωβρίου 2015 το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ.

3 και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ! 

Από το κρυφό χρέος τη μερίδα του λέοντος την έχει το ΙΚΑ, αφού το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.