Η μάχη της αναβάθμισης συνεχίζεται - Οι επόμενοι στόχοι
Shutterstock
Shutterstock
Ελληνική οικονομία

Η μάχη της αναβάθμισης συνεχίζεται - Οι επόμενοι στόχοι

Το 2023 θα καταγραφεί ως το έτος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, ένα «κεκτημένο» που χάθηκε στις 27 Απριλίου του 2010, καθώς τότε ο S&P κατέτασσε για πρώτη φορά τη χώρα κάτω από τον πήχη των επενδυτικών κλιμακίων. Όμως η «μάχη» δεν τελειώνει εδώ.

Για το 2024 και το 2025, το ζητούμενο είναι -εκτός από τον άμεσο και προφανή στόχο που είναι να δώσει την επενδυτική βαθμίδα και ο τελευταίος των οίκων που είναι η Moody’s- να πλασαριστεί η χώρα υψηλότερα στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης. Είχε γίνει πριν από τα μνημόνια όταν τα ελληνικά ομόλογα βαθμολογούνταν ακόμη και με Α+ (συνέβη μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων) μπορεί να συμβεί και τώρα, εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι με «όπλο» αυτή τη φορά τα νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

Όσο περισσότεροι οι οίκοι που δίνουν την επενδυτική βαθμίδα, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει η δυνητική ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους και όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο καλύτερη η κατάταξη μεταξύ των χωρών του πλανήτη που επίσης εκδίδουν ομόλογα για να καλύψουν τις δικές τους χρηματοδοτικές ανάγκες.

Με το BBB- που έχει ανακτήσει η Ελλάδα -την κατώτερη βαθμίδα που όμως χαρακτηρίζεται ως επενδυτική- βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έχοντας αφήσει πίσω της το… σκοτεινό παρελθόν της επιλεκτικής χρεοκοπίας (σ.σ και σήμερα υπάρχουν χώρες που κατατάσσονται σε αυτή τη βαθμίδα όπως η Σρι Λανκα, η Γκάνα και η Αιθιοπία) η Ελλάδα θέλει να δει τώρα προς τα… πάνω. Άμεσοι στόχοι να «πιάσουμε» τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όχι μόνο σε βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και σε αποδόσεις ομολόγων.

Ακόμη και οι βαλκανικές χώρες έχουν καλύτερη κατάταξη από την Ελλάδα. Η Ιταλία, με υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκεται στο ΒΒΒ από την S&P και στο Baa3 από την Moody’s δηλαδή μια βαθμίδα πάνω από την Ελλάδα και στους δύο οίκους. Ο στόχος να αποκτήσουμε καλύτερη βαθμολογία ακόμη και μέσα στο 2024 είναι εφικτός και άλλωστε οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει ρίχνοντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό.

Η Πορτογαλία είναι στο BBB+ από τη S&P και στο Α3 από την Moody’s. Είναι δηλαδή δύο βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα με βάση την αξιολόγηση της S&P και τέσσερις βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα με βάση την αξιολόγηση της Moody’s. Όσο για την Ισπανία, μπορεί το κόστος δανεισμού της να είναι πλέον σχεδόν αντίστοιχο με της Ελλάδας όμως η βαθμολογία της από τους οίκους είναι ακόμη υψηλότερη: Α από την S&P και Baa1 από την Moody’s που σημαίνει τέσσερις βαθμίδες από την S&P διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα και δύο με βάση τους όρους της Moody’s.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Σινγκαπούρη. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα, έχασε την κορυφή καθώς ύστερα από δύο υποβαθμίσεις, η S&P την έχει φέρει από το 2016 στο ΑΑ.