Η Λαγκάρντ «κλειδώνει» για τουλάχιστον 1 χρόνο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η Λαγκάρντ «κλειδώνει» για τουλάχιστον 1 χρόνο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Έτοιμη να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, επεκτείνοντας το QE Πανδημίας (PEPP) κοντά στα 2 τρισ. ευρώ, βάζοντας ταυτόχρονα «ταβάνι» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων για τουλάχιστον ολόκληρο το 2021 και ίσως έως το καλοκαίρι του 2020. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι στην αυριανή συνέντευξη τύπου η Γαλλίδα θα ανακοινώσει ένα νέο μεγάλο πακέτο στήριξης που θα περιλαμβάνει επέκταση του PEPP πιο γενναιόδωρους όρους για τα φθηνά δάνεια TLTRO.

Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα της Λαγκάρντ θα είναι ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να παρέχει απλόχερα στήριξη στην οικονομία, ακόμα και αν έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο και έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια ισχυρής ανάκαμψης. Και αυτό γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας όπως επιχειρηματικά λουκέτα και ανεργία. Γι’ αυτό το λόγο με το PEPP έχει ενισχυθεί η ευελιξία της κεντρικής τράπεζας ως προς τον όγκο ομολόγων κάθε χώρας που αγοράζει στη δευτερογενή αγορά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Liberal.gr, η ΕΚΤ έχει αγοράσει μέσα σε 8 μήνες ελληνικά ομόλογα ύψους 16,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 12 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι η τρίτη πιο ευνοημένη φόρα μετά την Ιταλία και την Ισπανία, με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ή 0,2% πάνω από το κεφαλαιακό «κλειδί». Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 118,2 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων, που αντιστοιχούν σε 12,9 δισ. ευρώ ή 2,4% πάνω από το κεφαλαιακό «κλειδί» της Ιταλίας.

Για την Ελλάδα όλα αυτά σημαίνουν ότι η ένταξη των ομολόγων της στο περίφημο QE δεν θα κρατήσει λίγους μήνες όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αλλά στην ουσία γίνεται μόνιμη με τους ελληνικούς τίτλους να είναι επιλέξιμοι έως το τέλος του προγράμματος, ακόμα και αν αυτό ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Επομένως ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για το ελληνικό δημόσιο να υλοποιήσει σχεδόν άτοκα το πρόγραμμα χρηματοδότησης της επόμενης διετίας ή/και να αντικαταστήσει παλαιότερο και ακριβότερο χρέος, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους. Το ίδιο παράθυρο ανοίγει και για τις επιχειρήσεις καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων θα φέρει πτώση και στις εταιρικές εκδόσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με το νέο QE Πανδημίας μπαίνει «ταβάνι» στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να «κλειδώνει» κάτω από το 1% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η Capital Economics προβλέπει ότι θα υποχωρήσει έως το 0,2% στο τέλος του 2021, με τα ελληνικά ομόλογα να είναι οι μοναδικοί τίτλοι παγκοσμίως με αξιολόγηση «junk» και ταυτόχρονα αρνητική πραγματική απόδοση, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα έχει ενισχυθεί κοντά στο 1%. Ακόμα και αν η ΕΚΤ δεν καταφέρει για πολλοστή φορά να τονώσει τον πληθωρισμό όσο επιθυμεί, το 0,2% εγγυάται στην ουσία αρνητικές αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή στο QE για μεγάλο χρονικό διάστημα και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως ο πακτωλός ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υποχρεώνουν τους οίκους αξιολόγησης να… ξανασκέφτονται τη «βαθμολογία» της ελληνικής οικονομίας και δεν αποκλείεται να δούμε αναβαθμίσεις μέσα στο 2021.

Όταν την περασμένη άνοιξη η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει και τα «αμαρτωλά» ελληνικά ομόλογα, κατ’ εξαίρεση και λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, λίγοι περίμεναν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα υποχωρούσε από το 4% που έπιασε στις 18 Μαρτίου στο 0,61% στις αρχές Δεκεμβρίου. Σήμερα, το βασικό σενάριο είναι ότι το spread με τα γερμανικά ομόλογα θα υποχωρήσει στις 70 μονάδες βάσης, κάτι που έχει να συμβεί πριν την παγκόσμια κρίση του 2008.