Η κρίση αγγίζει ήδη την ελληνική οικονομία και αυτά είναι τα πρώτα σημάδια

Η κρίση αγγίζει ήδη την ελληνική οικονομία και αυτά είναι τα πρώτα σημάδια

Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2022 εκτινάχθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις τιμές των καυσίμων αλλά συνολικά των προϊόντων. Διότι το έλλειμμα των καυσίμων εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 1 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα τρία δισ. ευρώ.

Ο Ιανουάριος δεν είναι μήνας αυξημένος τουριστικών εσόδων. Αλλά και πάλι, οι εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2022 περιορίστηκαν στο 50% των εισπράξεων του 2020. Σύγκριση με τον ιανουάριο του 2021 δεν έχει νόημα να γίνει διότι τότε η ελληνική οικονομία ήταν κλειστή λόγω Covid.

Να βάλουμε στην εξίσωση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα έσοδα λιανικής των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία; Πάλι η αύξηση ήταν πολύ μικρή (μόλις 5%) όταν συγκρίνουμε έναν μήνα πλήρους οικονομικής δραστηριότητας με έναν μήνα περιορισμών και click away όπως ήταν ο Ιανουάριος του 2021.

Είναι τα πρώτα απτά σημάδια ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να επηρεάζεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν αφορούν στον Ιανουάριο και τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα ξεσπάσει ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Γηραιά Ήπειρο μετά τον β’ παγκόσμιο.

Ούτε οι τιμές της ενέργειας ήταν τον Ιανουάριο στα επίπεδα που είναι σήμερα. Ούτε τον Ιανουάριο είχαμε τον πληθωρισμό που θα έχουμε τον Μάρτιο και φυσικά και η ψυχολογία της αγοράς δεν έχει καμία σχέση με την ψυχολογία του Ιανουαρίου τότε που όλοι πιστεύαμε (ακόμη και τα στελέχη των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών) ότι μια ενεργειακή κρίση είναι και θα περάσει.

Σε λίγα 24ωρα ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ασφαλείς προβλέψεις για το πού θα διαμορφωθεί ο πήχης για το ΑΕΠ δεν μπορούν να γίνουν ακόμη. Από τη μια έχουμε την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος που χτυπάει την οικονομία και από την άλλη περιμένουμε να αποτυπωθεί η επίπτωση του υψηλού πληθωρισμού στην κατανάλωση. Υπάρχει και ο παράγοντας επενδύσεις.

Και εκεί όμως –στο ισχυρό χαρτί για φέτος της ελληνικής οικονομίας- μένει να καταγραφεί το τελικό νούμερο διότι είναι πολλές οι καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στην υλοποίηση επενδυτικών πλάνων εξαιτίας των προβληματικών παραδόσεων σε πρώτες ύλες.

Δεν είναι αμελητέο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαμε ύφεση άρα η σύγκριση θα γίνει με ένα «κακό» πρώτο τρίμηνο. Να περιμένουμε ύφεση για το πρώτο τρίμηνο; Το πιθανότερο είναι ότι όχι και ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η επίδοση που θα είχε η Ελλάδα αν έλειπε ο πόλεμος. Θα μας στοιχίσει αυτό για το σύνολο της χρονιάς; Όσο τα σύννεφα του πολέμου παραμένουν συγκεντρωμένα πάνω από την Ουκρανία, οι απώλειες θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.