Η Κίνα απειλεί με… μόνιμη ακρίβεια στον πλανήτη

Η Κίνα απειλεί με… μόνιμη ακρίβεια στον πλανήτη

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αν συνεχιστούν τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη Σαγκάη; Πώς θα υλοποιούνται οι αποστολές προϊόντων από την Κίνα, όταν το σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες ασφυξίας; Κατ’ αρχάς, για να καταλάβουμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Κίνα, να πούμε ότι σύμφωνα με πρόβλεψη της ING, η οικονομία της Σαγκάης θα συρρικνωθεί κατά 6% μόνο μέσα στον Απρίλιο αν συνεχιστεί το lockdown. Η ύφεση στην κινεζική μεγαλούπολη θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 2% το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας το 2020, ο κόσμος μας σήμερα εξαρτάται περισσότερο από τα κινεζικά προϊόντα. Για του λόγου το αληθές, η Κίνα ευθύνεται για το 15,4% των παγκόσμιων εξαγωγών του 2021, που είναι το υψηλότερο μερίδιο της τελευταίας δεκαετίας. 

Επομένως, όσο πιο αυστηρά και πιο συχνά είναι τα lockdown στην Κίνα, τόσο μεγαλύτερος και ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία και τα προβλήματα που θα προκληθούν στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι σοβαρότερα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με τη Natixis, οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα θα αυξηθούν εξαιτίας του lockdown, παρά το γεγονός ότι με τα τόσο περιοριστικά μέτρα η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται. Το Πεκίνο ενδεχομένως θα αυξήσει τις εισαγωγές τροφίμων και η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει επιπρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. 

Για τις ευρύτερες επιπτώσεις του φαινομένου μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν. Το καλό σενάριο είναι να καθυστερήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και να δούμε μία νέα αν και περιορισμένη άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, ενώ το δυσμενές σενάριο είναι να προκληθεί το απόλυτο χάος, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σημαντικών αγαθών και περαιτέρω εκτίναξη των τιμών. Στο δυσμενές σενάριο, μάλιστα, η ακρίβεια θα παγιωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και δύσκολα θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια και μόνο μετά από ύφεση.

Δύο είναι τα βασικά κανάλια μέσω των οποίων δέχεται ώθηση ο πληθωρισμός και επιταχύνεται η διάχυσή του σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικονομίας με τελικό προορισμό το… καλάθι της νοικοκυράς. Οι τιμές που βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξάνονται αφενός λόγω των σοβαρών κωλυμάτων που υπάρχουν σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης (αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς κλπ).

Το πρώτο κανάλι οφείλεται στο γεγονός ότι με το άνοιγμα της οικονομίας από τα lockdown, η προσφορά αδυνατούσε να καλύψει τη ζήτηση. Το τρομακτικό lockdown στη Σαγκάη ενισχύει το πρόβλημα, από τη μεταφορά των πρώτων υλών μέχρι την τελική αποστολή των προϊόντων από τα λιμάνια και αεροδρόμια της Κίνας, με αποτέλεσμα η προσφορά να περιορίζεται εκ νέου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων έτρεξαν ταχύτερα από τις εκτιμήσεις τον Μάρτιο (8,3% ο δείκτης PPI έναντι προβλέψεων για 7,9%), τον πρώτο μήνα που οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνδυάστηκαν με τα προβλήματα στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε το lockdown στη Σαγκάη.  

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε οι συνθήκες θα επιδεινωθούν πολύ περισσότερο τον Απρίλιο και η ασφυξία στο σύστημα θα μεταδοθεί στις χώρες προορισμού των προϊόντων όπου θα αρχίσουν να παρατηρούνται ελλείψεις. Αυτή τη φορά μάλιστα, η άνοδος των τιμών που θα προκαλέσει η Κίνα δεν θα έρθει σε μία περίοδο σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού, όπως συνέβη το 2020, αλλά θα εντείνει μία πληθωριστική κρίση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται στο 8,5% στις ΗΠΑ και στο 7,5% στην Ευρώπη.