Η Ινδία εξελίσσεται σε… νέα Κίνα

Η Ινδία εξελίσσεται σε… νέα Κίνα

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% αναμένεται να τρέξει η οικονομία της Ινδίας τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον έως το 2030, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε ΑΕΠ τόσο τη Γερμανία όσο και την Ιαπωνία, και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αυτό προβλέπουν οι JPMorgan και S&P Global Market Intelligence, ενώ η Jefferies τοποθετεί νωρίτερα την… κατάληψη της 3ης θέσης, το 2027.

Στα χρόνια του Ναρέντρα Μόντι, η Ινδία έχει αναβαθμίσει το status της στη διεθνή σκηνή, καθώς από τις μεγάλες οικονομίες είναι αυτή με την ταχύτερη μέση ετήσια ανάπτυξη την περίοδο 2014-2024. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας για το 2024, η Ινδία θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 7% για τρία συνεχόμενη έτη.

Ανάγκασε, μάλιστα, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξυμνήσουν τις παγκοσμίου κλάσης δημόσιες υποδομές, που έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να εφαρμόσει πιο στοχευμένες επιδοματικές πολιτικές. Μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί και στα πεδία της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Jefferies, τρεις είναι οι κινήσεις του Μόντι, στις δύο 5ετείς θητείες του, που άλλαξαν το παρόν και το μέλλον της Ινδίας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το κολοσσιαίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με επίκεντρο τις υποδομές, ο νόμος για τις τραπεζικές πτωχεύσεις και ο νόμος που ανέστησε το real estate.

Αν και είναι η χώρα με το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των τριάντα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, η Ινδία καλπάζει και όλα δείχνουν ότι έχει μπροστά της, όχι χρόνια αλλά δεκαετίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ινδία εξελίσσεται σταδιακά σε νέα Κίνα, ενώ θεωρείται μία από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις του μέλλοντος. Μία χώρα πολυπληθής που διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και απίστευτες δυνατότητες.

Οι θετικές εκθέσεις για την πορεία της Ινδίας συνεχώς αυξάνονται. Η ανάλυση που ενδεχομένως έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν αυτή που δημοσίευσε η Goldman Sachs το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Goldman, καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια και γίνεται ο μεγαλύτερος του κόσμου, το ΑΕΠ της προβλέπεται ότι θα μεγεθυνθεί δραματικά με αποτέλεσμα η οικονομία της να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη έως το 2075.

Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι σε περίπου 50 χρόνια από σήμερα το ΑΕΠ της Κίνας θα διαμορφώνεται στα 57 τρισ. δολάρια, της Ινδίας στα 52,5 τρισ. δολάρια και των ΗΠΑ στα 51,5 τρισ. δολάρια.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της Goldman, τότε η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί συνολικά κατά 48 τρισ. δολάρια, που θα είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία, καθώς το 2024 το ΑΕΠ της προβλέπεται να ανέλθει λίγο πάνω από τα 4 τρισ. δολάρια.

Μέσα στον 21ο αιώνα, το ΑΕΠ της Ινδίας μεγεθύνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 7% - αν εξαιρεθεί η χρονιά της πανδημίας. «Σε μία εποχή που ο κόσμος περιβάλλεται από αναρίθμητες αβεβαιότητες, η Ινδία αναδεικνύεται σε μία νέα αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας», δήλωσε ο Μόντι, σε επενδυτικό συνέδριο στις αρχές του έτους, ελπίζοντας ότι το νέο πρόσωπο της Ινδίας θα είναι αρκετό για να του δώσει τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την McKinsey, οι Ινδοί θα δουν σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται και ο καταναλωτικός τομέας θα εξελιχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα. Κάπως έτσι, μία οικονομία που έχει βασιστεί πολύ στη μεταποίηση για να αναπτυχθεί, θα αρχίσει να γίνεται πιο προσανατολισμένη στην κατανάλωση.

Γι’ αυτό το λόγο, η Goldman προβλέπει ότι έως το 2027 πάνω από 100 εκατομμύρια Ινδοί θα έχουν ετήσιο εισόδημα που θα ξεπερνά τα 10.000 δολάρια. Το 2015, ένα χρόνο αφού είχε αναλάβει ο Μόντι, μόλις 24 εκατομμύρια είχαν εισόδημα άνω των 10.000 δολαρίων, ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο 4% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Δεν είναι όμως μόνο οικονομική η ανάπτυξη της Ινδίας την τελευταία δεκαετία αλλά και χρηματιστηριακή. Ο δείκτης S&P BSE 100 έχει σημειώσει κέρδη 223% από τον Μάιο του 2014 που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μόντι, ενώ στο ίδιο διάστημα ο BSE Sensex έχει εκτιναχθεί κατά 350%.

Σε αντίθεση με πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, η Ινδία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το δημογραφικό. Για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, η Ινδία θα διαθέτει την καλύτερη αναλογία μεταξύ εξαρτημένου πληθυσμού (ανηλίκων και ηλικιωμένων) και πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, που συνεπάγεται ότι υπάρχει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για επενδύσεις.