Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να προκαλέσουν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 81,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2025–2029, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γερμανικού συμβουλίου φορολογικών εμπειρογνωμόνων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Μόνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωση εσόδων κατά 33,3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι απαιτείται ενίσχυση των εσόδων μέσα από ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις.
Η Γερμανία ήταν η μόνη από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 που δεν κατέγραψε ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, και η ανάταξη της υποτονικής οικονομίας της συνιστά μία από τις βασικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης.
Ο Κλίνγκμπαϊλ εξέφρασε την προσδοκία ότι τα φορολογικά έσοδα θα αρχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά από το 2027 και μετά.
Για το 2025, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προβλέπεται να εισπράξει 0,6 δισ. ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια αναμένεται να έχουν επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και οι δήμοι να χάσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Ο Κλίνγκμπαϊλ, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο μόλις την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου το υπουργικό συμβούλιο θα έχει εγκρίνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και ένα νέο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Υποδομών ύψους 500 δισ. ευρώ.
Μετά την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρώην καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025, με αποτέλεσμα η χώρα να λειτουργεί με προσωρινό προϋπολογισμό από τις αρχές του έτους.
Μόλις εγκριθεί το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού, θα ακολουθήσει η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2026, με το υπουργικό συμβούλιο να τον εγκρίνει τον Ιούλιο και τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινά τον Σεπτέμβριο.