Η Ευρώπη έχει ήδη δώσει 500 δισ.
Shutterstock
Shutterstock

Η Ευρώπη έχει ήδη δώσει 500 δισ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαθέσει σχεδόν μισό τρις, δηλαδή 500 δισ. ευρώ για να ανακουφίσουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το think-tank Bruegel την Τετάρτη.

Λόγω μεγάλης ανόδου των τιμών, οι κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν τους φόρους στα ενεργειακά και να δώσουν επιδοτήσεις στους καταναλωτές.

Ως γνωστόν, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές καυσίμων για αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Τα ποσά που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει μαζί 314 δισ. ευρώ για μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ η Βρετανία έχει διαθέσει 178 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bruegel.

Εάν οι κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει λεφτά για την κρατικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας, τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχεδόν 450 δισ. ευρώ, ανέφερε το γνωστό think tank.

Πολλά από τα μέτρα σχεδιάστηκαν να είναι προσωρινά - αλλά σύμφωνα με την έκθεση η κρατική παρέμβαση έχει γίνει «δομική».

«Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι βιώσιμο από δημοσιονομική σκοπιά», δήλωσε ο ανώτερος συνεργάτης του Bruegel, Σιμόνε Ταλιαπέτρα.

«Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση υπερτερώντας των γειτόνων τους για περιορισμένους ενεργειακούς πόρους κατά τους χειμερινούς μήνες» πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει ξοδέψει μακράν τα περισσότερα- δίνοντας κατά μέρος 100 δισ.ευρώ, έναντι 59 δισ. ευρώ της Ιταλίας ή των 200 εκατ.ευρώ της Εσθονίας, για παράδειγμα.

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Πηγή: Reuters