Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται το ευρώ στα 0,65 δολάρια

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται το ευρώ στα 0,65 δολάρια

Η απειλή διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εκτός του ότι έχει εκτοξεύσει τις τιμές και απειλεί να βυθίσει σε ύφεση την ευρωπαϊκή ήπειρο, προβληματίζει και τους επενδυτές όσον αφορά στην ανάκαμψη του ευρώ σε σύντομο χρόνο. Το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το δολάριο τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι τότε στις αρχές του 2000 όταν διαπραγματευόταν κάτω από 1 δολάριο, ο λόγος ήταν αν το σχέδιο του νέου, κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μπορούσε πράγματι να καταρρεύσει. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και το πιθανότερο είναι η αντιμετώπισή της να είναι και αυτή κοινή.

Οι λόγοι της ισχυροποίησης του δολαρίου, οφείλονται στο γεγονός ότι η Ουκρανία είναι στην Ευρώπη, ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας.  Επομένως οι προσδοκίες για ανάκαμψη στρέφονται περισσότερο στην αμερικανική οικονομία, καθώς όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα αντανακλαστικά της είναι πιο γρήγορα. Κάτι που επιρρωνύεται και από την επιθετικότερη πολιτική της FED (ήδη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης) και προσδοκίες για ταχύτερη συνέχεια της πολιτικής σύσφιξης.

Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται ένα ευρώ στα 0,65 δολάρια. Αυτό ισχυρίζεται ο αναλυτής της Nomura , Τζόρνταν Ρότσεστερ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο παράγοντες που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ: 

1) Έχει αντίκτυπο η σημαντική απώλεια πρόσβασης στις αλυσίδες εφοδιασμού της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία οδηγεί σε υψηλότερο κόστος εισαγωγής από άλλες πηγές. 

2) Το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι πολλές φορές υψηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών: ειδικότερα, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 7 φορές υψηλότερες από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κατάρρευση της αναλογίας όρων εμπορίου της ζώνης του ευρώ σε σύγκριση με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών υποδηλώνει, σύμφωνα με τη Nomura, πτώση της αναλογίας ευρώ/δολαρίου στο 0,65.

Οι κίνδυνοι του δελτίου φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η Nomura, ωστόσο, αναμένει ότι το ευρώ θα πέσει κάτω από το όριο για να διαμορφωθεί στα 0,98 δολάρια τον Αύγουστο και στη συνέχεια στα 0,95. Η εικόνα που ζωγράφισε ο Ρότσεστερ είναι πραγματικά ζοφερή: η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας επιδεινώνεται: η παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία έχει μειωθεί κατά 13% λόγω των απεργιών, οι οποίες δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσουν.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι το Nord Stream 1 θα κλείσει από τη Ρωσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε ανακοινωθεί λόγω εργασιών συντήρησης (11-21 Ιουλίου). Οι ροές φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί κατά 60% και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να γίνει δελτίο τον ερχόμενο χειμώνα.

 Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα κινδύνευε με μια σημαντική κατάρρευση των εξαγωγών, επειδή η βιομηχανία θα έβλεπε τις προμήθειες φυσικού αερίου της να λιγοστεύουν, σε σημείο  που να έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες από αυτές που υπέστησαν με τα lockdown που προκλήθηκαν από τον Covid. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ.

Όπως και να έχει δε σημαίνει ότι το ευρώ θα μείνει μόνιμα υποτιμημένο. Ο μέσος όρος της πενταετίας στο 1 ευρώ προς 1,15 δολ. είναι πιθανώς εκεί που βρίσκεται η εύλογη αξία του. Μια περίοδος με υποτιμημένο ευρώ δεν θα βλάψει απαραίτητα την οικονομία της ευρωζώνης  και ο εξαγωγικός της τομέας θα ωφεληθεί στο διάστημα αυτό.