Η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου και logistics
Πρόγραμμα Fenix

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου και logistics

Στη σημασία που έχει για τη χώρα μας ο ρόλος της ψηφιοποίησης των logistics και των υπηρεσιών εμπορευματικών μεταφορών που αποτελεί προσπάθεια αλλά και όραμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ανοίγοντας την ημερίδα με θέμα «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα» -  Το παράδειγμα του έργου FENIX,  που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία της προσπάθειας αυτής, που ήδη έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται και αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως την ερχόμενη τετραετία. Ακόμη, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προσπάθεια αυτή η περιφέρεια Αττικής αλλά και άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δείχνει ιδιαίτερη πρόοδο σε έργα ψηφιακής αλλά και πράσινης μετάβασης.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, οι μεταφορές στη χώρα μας έχουν μια συνεισφορά περίπου στο ένα δέκατο του ΑΕΠ. Συνεπώς το όραμα του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι μέσω του προγράμματος Fenix να υποστηρίξει τη δραστηριότητα αυτή, προς την κατεύθυνση της αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία αυτή έχουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου των Μεταφορών που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος Fenix. Το Παρατηρητήριο, ουσιαστικά, θα λειτουργεί  ως ένα δίκτυο πληροφόρησης για ανταλλαγή δεδομένων στις μεταφορές. Ακόμη θα συνεισφέρει σημαντικά και στην κατάρτιση μητρώων για τις επιχειρήσεις του κλάδου των logistics.

Επιτακτική, ακόμη, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος είναι η ανάγκη να υπάρχουν συνέργιες ίππο διάφορους φορείς, ενώ σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθεί η σημαντική ευκαιρία από τη γεωστρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στις εμπορευματικές μεταφορές και να ωφελήσει τόσο τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη αλλά και τους πολίτες για μεταφορές με λιγότερο κόστος και λιγότερο χρόνο. 

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ευρείας συννενόησης όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή κράτους, αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών κλπ προκειμένου να υπάρξει μια δεδομενη στρατηγική στην προσπάθεια αυτή. 

Ακόμη ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως πρότυπο σε πολλά επίπεδα το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήδη αναπτύσσει ψηφιακές υπηρεσίες logistics με το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας σταθερής και θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου με τους βασικούς φορείς έρευνας και με μια σειρά από παργαγωγικούς φορείς, προκειμένου να αποδώσει αποτελέσματα το έργο Fenix και το Παρατηρητήριο. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι με το έργο αυτό κερδίζουμε το αυτονόητο σε επίπεδο ευρωπαϊκών κεκτημένων, και ότι όλοι πρέπει να γίνουν μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταφορών ώστε να θεωρηθεί επιτυχής ο ρόλος του.

Η Δρ.  Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των ροών δεδομένων και πληροφορίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών μεταφορών και logistics. 

Παράλληλα, ανέδειξε και τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς, όπως είπε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε ακόμη σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες, που δυσχεραίνουν σημαντικά την ανάπτυξη καινοτόμων, αποδοτικών και περιβαλλοντικά φιλικών υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και αποτελεσματικών συστημάτων logistics. Τα δεδομένα δεν ανταλλάσσονται κατά μήκος της αλυσίδας μεταφοράς λόγω ανταγωνισμού και έλλειψης εμπιστοσύνης. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθυστερεί και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όταν αναπτύσσονται, παρέχονται τοπικά και με μειωμένη διαλειτουργικότητα. Το πόσο αποδοτικά είναι τα ελληνικά logistics και πόσο ανταγωνιστικές οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον κλάδο στον διευρωπαϊκό άξονα που διέρχεται από την Ελλάδα δεν είναι ποσοτικοποιημένα και γνωστά. 

Το έργο FENIX, πρόσθεσε.  στοχεύει στην ενθάρρυνση των συνεργιών και την ενίσχυση τη σύμπραξης μεταξύ των φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας, για την εφαρμογή τεχνολογιών που θα επιλύσουν τα παραπάνω προβλήματα, ανοίγοντας το δρόμο προς την καθολική ψηφιοποίηση των μεταφορών και logistics στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα, μαζί με πρωτοπόρους ιδιώτες εταίρους, ερευνητές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αναπτύξαμε υπηρεσίες που αποτελούν απτά παραδείγματα λειτουργικών εφαρμογών για την επίτευξη ολοκληρωμένων λειτουργιών μεταφορών και logistics και υλοποιήσαμε την πλατφόρμα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics, που αναδεικνύεται, με την συμμετοχή όλου του οικοσυστήματος, σε κέντρο αναφοράς αξιοποίησης δεδομένων (data space) στις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα του μέλλοντος. 

Τα επιμέρους θέματα ανάπτυξης των ελληνικών logistics

Στη συνέχεια, στην πρώτη συνεδρία της ημερίδας, η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Αν. Διευθύντρια ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, Συντονίστρια δικτύου FENIX στην Ελλάδα, Πρόεδρος ITS Hellas & Μέλος DTLF Expert Group αναφέρθηκε στις τεχνολογικές & μη-τεχνολογικές προτεραιότητες ανάπτυξης των Ελληνικών logistics, και ο ρόλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Logistics στο Ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρονικών υπηρεσιών FENIX.

Ο Dr. Eusebiu Catana, Senior Manager ERTICO ITS, Συντονιστής έργου FENIX παρουσίασε τις κατευθύνσεις του DTLF της ΕΕ και το ρόλο του έργου FENIX στην ικανοποίησή τους καθώς και τις προοπτικές εξέλιξης της ομοσπονδίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 

Δρ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής αναφέρθηκε στις ανάγκες του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών και logistics και οι προτεραιότητες της Ελληνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη τους.

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας με γενικό θέμα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Fenix στην Ελλάδα», στο θέμα της ψηφιοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής/ εξαγωγής στον εμπορευματικό Λιμένα Πειραιά: Η σημασία της συμμετοχής στην ομοσπονδία FENIX αναφέρθηκαν οι  κ.κ. 
Τάσος Βαμβακίδης Εμπορικός Διευθυντής PCT S.M.S.A. και Γιάννης Κανελλόπουλος Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΠΙΣΕΥ 

Στο θέμα των υπηρεσιών  ενημέρωσης κίνησης για τη μείωση των επιπτώσεων των λιμενικών λειτουργιών στο αστικό οδικό δίκτυο του Πειραιά αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Μιζάρας Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ 

Η Ανταλλαγή ενημερώσεων για βελτιστοποίηση υπηρεσιών ορατότητας φορτίου στην οδική μεταφοράήταν το θέμα που ανέλυσε ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος Διευθυντής Πληροφορικής Kuehne+Nagel A.E. 

Ακόμη, ο κ. Απόστολος Μπιζάκης Διευθύνων Σύμβουλος TREDIT SA αναφέρθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες διευκόλυνσης αλλαγής μέσου & βελτιστοποίηση της διαδικασίας συμφόρτωσης φορτίου στη σιδηροδρομική μεταφορά, ενώ ο κ. Σοφοκλής Δαής, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ αναφέρθηκε στο θέμα υπηρεσίες Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics: Διασύνδεση εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων και υπηρεσιών.

Στην τρίτη συνεδρία με θέμα την καθιέρωση ψηφιακών υπηρεσιών στην ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα: ο ρόλος των επενδυτών, του κράτους & της αγοράς ανέπτυξαν τις απόψεις τους oι κ.κ. Ιωάννης Ξιφαράς Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Maurizio Capotorto Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Train, Βαρβάρα Σκαβάτσου Eπικεφαλής Control-Rail Tower Dept COSCO SHIPPING Lines Greece SA, Θρασύβουλος Μακιός Διευθύνων Σύμβουλος Makios Logistics,
Δρ. Άγγελος Αμδίτης Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης ΕΠΙΣΕΥ - Μέλος ΔΣ, Βασίλειος Κοτίτσας Υπεύθυνος Δημόσιου Τομέα Amazon Web Services, Αλεξάνδρα Νάσσου Προϊσταμένη Υπηρεσίας Ανάπτυξης Εφοδιαστικής ΥΠΑΝΕΠ ,Φωτεινή Κεφαλίδου Νομική Σύμβουλος Υφυπουργού Μεταφορών 

Στην τέταρτη συνεδρία, με θέμα «Διεθνείς προκλήσεις και ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας & των πολυτροπικών μεταφορών», παρουσίασαν τις απόψεις τους οι κ.κ. 

Στέργιος Κιάνας Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Δημήτριος Βλάχος Καθηγητής ΑΠΘ / Πρόεδρος ΔΣ EEL.BE, Δρ. Γεώργιος Μαλινδρέτος Αν. Καθ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο/ Αντιπρ. Διοίκησης, Ηρώ Δουμάνη Αντιπρόεδρος IRU / Γενική Διευθύντρια ΟΦΑΕ, Κωνσταντίνος Χανιώτης Αν. Γενικός Διευθυντής DIAKINISIS S.A. , Λυκούργος Μανωλιάδης Εκτελεστικός Σύμβουλος PLANNING S.A.