«Η επώδυνη δεκαετία της ανασυγκρότησης της Ελλάδας ανταμείβει όσους την πίστεψαν», αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας πως πλέον «ανταμείβει όσους την πίστεψαν».
«Η Ελλάδα το 2015 ήταν στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, σήμερα τη φθονούν», σημειώνει το Bloomberg κάτω από τον τίτλο του.
Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις του Ινδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα που ενθυμούμενος την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια τόνισε πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να πουλήσω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, όμως ήμασταν λίγο ανήσυχοι», είπε. «Εκείνη την εποχή, φαινόταν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν άλλη τροπή».
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γουάτσα έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του. «Για πολλούς Έλληνες - συνταξιούχους, άνεργους νέους, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων - τα σημάδια παραμένουν σε μια χώρα που βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης. Όμως, για τους πιστούς, η μεταμόρφωση ενός οικονομικού απόβλητου σε πρότυπο οικονομικής σύνεσης αποφέρει οφέλη που, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν», τονίζει το άρθρο.
«Σήμερα, η Ελλάδα ξεπερνά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης σε διάφορους τομείς. Αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που επιτυγχάνουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό», υπογραμμίζει το Bloomberg.
Το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό, ακόμη και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμολογίας πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η δομή της είναι πλέον τέτοια που καθιστά τη εξυπηρέτηση του χρέους βιώσιμη. Οι επενδύσεις αυξάνονται, με την ιταλική τράπεζα UniCredit να είναι η τελευταία που υποστήριξε την Ελλάδα. Μερικοί νεότεροι, μορφωμένοι Έλληνες που είχαν φύγει επιστρέφουν.
«Πολύ λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θυμάται ότι επέστρεψε ξαφνικά στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2015 για να πείσει την κυβέρνηση να αποτρέψει μια τραπεζική κρίση. «Τελικά αποδείχθηκε μια επιτυχία».
Για τον Γουάτσα, ως επενδυτή, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευοίωνες.
«Το κλειδί είναι, αν αγοράσεις κάτι σε λογική τιμή και περιμένεις, όχι πάντα, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχεις κέρδος. Και έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα», κατέληξε.