Η εγγύηση των καταθέσεων, το τελευταίο... τανγκό του Draghi

Η εγγύηση των καταθέσεων, το τελευταίο... τανγκό του Draghi

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

«Μου κάνετε ερωτήσεις λες και έχω ήδη φύγει», είπε χαριτολογώντας ο Mario Draghi απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που παρευρίσκονταν στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Πέμπτης στη Φρανκφούρτη. Βλέπετε, η θητεία του Ιταλού ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, όμως οι φήμες έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν για τον διάδοχό τους, με επικρατέστερο των σεναρίων τον Γερμανό «αντίπαλό» του, Jens Weidmann.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, ο Draghi, πριν μας... αφήσει, θα προσπαθήσει μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο να τελειώσει ένα από τα πιο δύσκολα project, αυτό της εγγύησης των καταθέσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλει να αφήσει παρακαταθήκη τουλάχιστον ένα αξιόπιστο – σε κανόνες και χρονικό ορίζοντα – σχέδιο, καθώς εκτιμάται πως είναι αδύνατο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μέχρι τότε. Διότι, για να ολοκληρωθεί το project της εγγύησης των καταθέσεων θα πρέπει να έχουν πρώτα καθαρίσει οι τράπεζες. Και αν το μυαλό σας πηγαίνει στις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες, των οποίων αθροιστικά τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ, υπάρχουν και τα «γκρίζα» στοιχεία ενεργητικού στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που εμποδίζουν την τραπεζική ένωση.

Πηγές με γνώση των διεργασιών στη Φρανκφούρτη αναγνωρίζουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον Draghi να έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει πριν φύγει, ωστόσο επιθυμεί να βάλει τα θεμέλια για την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα.

Για μία ακόμη φορά ο Ιταλός έχει απέναντί του, ποιους άλλους, τους Γερμανούς. Γιατί για να «καθαρίσουν» οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των στοιχείων ενεργητικού, των οποίων η αξία δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί. Πρόκειται για μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία πολλών δισεκατομμυρίων, όπως ομόλογα καλυμμένα με στεγαστικά και σύνθετα παράγωγα.

Μπορεί να βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, όμως οι τράπεζες δεν έχουν ξεφορτωθεί τα «Στοιχεία Ενεργητικού Επιπέδου 3», όπως ονομάζονται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα υπολογίζει την αξία των στοιχείων αυτών. Ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2019, πριν αποχωρήσει ο Draghi. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του «Super Mario» έχει διττό χαρακτήρα. Πρώτον, οι τράπεζες θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν τους σκελετούς στις ντουλάπες τους και δεύτερον, υπάρχει ένα βαθύτερο πολιτικό μήνυμα που θα... περιμένει τον Weidmann, αν αυτός είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Draghi στο Ευρωκοινοβούλιο, ο μηχανισμός αυτός θα συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στην Ευρζώνη και βέβαια στην εγγύηση των καταθέσεων. Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία καθυστερεί όσο μπορεί την εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμά ότι οι αδύναμες – λόγω των «κόκκινων» δανείων - τράπεζες της περιφέρειας δεν μπορούν να μοιραστούν τους κινδύνους με τις πιο ισχυρές τράπεζες του πυρήνα, καθώς έτσι δημιουργείται ηθικός κίνδυνος.

Όμως ο Draghi προσπαθεί να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που συμφωνούν μαζί του, ότι τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι ο μοναδικός τραπεζικός πονοκέφαλος, καθώς τα σύνθετα παράγωγα των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα.

Όλα αυτά θα τα δούμε να εξελίσσονται τους επόμενους μήνες και η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί καθώς θα πλησιάζουμε στη λήξη της θητείας του Draghi...