Η εφορία χτυπάει πάντα δυο φορές
Shutterstock
Shutterstock

Η εφορία χτυπάει πάντα δυο φορές

«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» (The Postman Always Rings Twice‎) ήταν ένα φιλμ νουάρ Αμερικανικής παραγωγής του 1946. Και ήρθε στο μυαλό μας, μετά από πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, που αποδεικνύουν πως και η εφορία χτυπάει πάντα δυο φορές. Και μάλιστα το δεύτερο χτύπημα φέρνει τα ποθούμενα γι’ αυτήν αποτελέσματα. 

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, είχε αναφέρει ότι «δύο πράγματα είναι τα μόνα σίγουρα σε αυτή τη ζωή: ο θάνατος και οι φόροι». Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε πει ότι «η φοροδιαφυγή είναι η μόνη πνευματική αναζήτηση που αμείβεται». Ε, λοιπόν οι φορολογικές αρχές κάνουν και αυτές από την πλευρά τους, τις δικές τους πνευματικές αναζητήσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να πιστοποιήσουν τη ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου.

Έτσι το δεύτερο χτύπημα της εφορίας αναμένεται να είναι πιο αποδοτικό για τα δημόσια ταμεία και πιο οδυνηρό για τους φοροδιαφεύγοντες.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myProperty, η ΑΑΔΕ ανακάλυψε πως το 25% των μεταβιβάσεων ακινήτων από τον Μάρτιο του 2021 έχει πληρωθεί με χρήση μετρητών. Είτε με καταβολή μέρους του τιμήματος, είτε με ολική καταβολή του τιμήματος. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται περισσότερες από 41.500 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων με το άθροισμα των αξιών να πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται περισσότερες από 42.500 μεταβιβάσεις ακινήτων με το άθροισμα των μετρητών που διακινήθηκαν να υπερβαίνει τα 460 εκατ. ευρώ. 

Πού έγκειται το δεύτερο χτύπημα της εφορίας

Στο γεγονός πως με βάση τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ελέγχοντας τις αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων από τον Μάρτιο του 2021, θα αναζητήσει στοιχεία φοροδιαφυγής, ξεπλύματος παράνομων εισοδημάτων και διαδρομών «μαύρου χρήματος». Οι αγοραστές θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των μετρητών που χρησιμοποίησαν στις συναλλαγές τους. Και εφόσον προκύψει αδυναμία δικαιολόγησης των ποσών αυτών από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε θα προκύψουν πρόστιμα, επιπλέον φορολογήσεις και περαιτέρω έλεγχοι από τις διωκτικές αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Μέσω και πάλι των ψηφιακών διαθέσιμων ελέγχων, έχουν εντοπιστεί εταιρείες - φαντάσματα, που ενώ έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας με ΑΦΜ, δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Η πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα αρχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου γνωστότερου σαν ΓΕΜΗ, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.

Πού έγκειται το δεύτερο χτύπημα της εφορίας;

Στο γεγονός πως μέσω του συνδυασμού ΓΕΜΗ και ΑΦΜ, θα ελέγχεται η κατάσταση αυτών των εταιρειών - φαντασμάτων, που θα κληθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μέσω άλλων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις φορολογικές αρχές, το βάρος πλέον πέφτει στις αγορές που έχουν προβεί οι επιχειρήσεις και όχι στους τζίρους που «γράφουν» στα βιβλία τους. Οπότε γνωρίζοντας οι φορολογικές αρχές τους δείκτες κάθε κλάδου, μπορούν εύκολα να εντοπίσουν το μέγεθος της φοροδιαφεύγουσας δραστηριότητας.

Η εφορία με τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει, χτυπάει πλέον δυο φορές και τα αποτελέσματα των δεύτερων χτυπημάτων αναμένεται να είναι θεαματικά. Μένει να αποδειχθεί εάν τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα είναι σημαντικά ώστε να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών βαρών των συνεπών φορολογουμένων. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε πως αυτός είναι ο στόχος της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών.