Η ΕΕ παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό της για την αναζωογόνηση της οικονομίας της

Η ΕΕ παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό της για την αναζωογόνηση της οικονομίας της

Αντιμέτωπη με εντεινόμενες γεωπολιτικές πιέσεις και μια κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μια αποφασιστική προσπάθεια ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς της, η οποία παραμένει βασικός πυλώνας της οικονομικής της ισχύος.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων μεταξύ των κρατών-μελών. Η πρόταση καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων - από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ενέργεια έως τις τηλεπικοινωνίες – και φιλοδοξεί να ενισχύσει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις.

Κεντρικοί στόχοι του σχεδίου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο προβλέπει ετήσια μείωση του διοικητικού κόστους για τις εταιρείες ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, για τις 38.000 μεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ που απασχολούν από 250 έως 750 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, εταιρείες με έως 750 υπαλλήλους και με κύκλο εργασιών έως 150 εκατ. ευρώ ή σύνολο ενεργητικού έως 129 εκατ. ευρώ, θα θεωρούνται «εταιρείες μικρής - μεσαίας κεφαλαιοποίησης» και θα εξαιρούνται από κανόνες όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, η Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων κ.α.

Εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους ήδη εξαιρούνται από τους εν λόγω κανόνες. 

«Το σημερινό διεθνές περιβάλλον απαιτεί αποφασιστικότητα και ενότητα», αναφέρεται στο έγγραφο στρατηγικής που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην ενιαία αγορά – είναι η στιγμή να επιλέξουμε την Ευρώπη και να της δώσουμε ξανά δυναμική».

Η ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία θεμελιώθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές και περίπου 26 εκατομμύρια επιχειρήσεις.

Το συνολικό ΑΕΠ της ανέρχεται σε 18 τρισεκατομμύρια ευρώ, τοποθετώντας την ακριβώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ δοκιμάζονται, λόγω των απειλών της Ουάσινγκτον για επιβολή ευρείας κλίμακας δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτάρκεια και συνοχή εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εν μέσω των αμερικανικών δασμών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι τα εσωτερικά εμπόδια στην ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς ύψους 44% για τα αγαθά και 110% για τις υπηρεσίες, ποσοστά πολύ υψηλότερα από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρεται στα «δέκα κρίσιμα» εμπόδια που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, μεταξύ των οποίων η περιορισμένη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη μέλη, η έλλειψη κοινών προτύπων και οι διασπασμένοι κανονισμοί σχετικά με τις συσκευασίες προϊόντων.

Επιπλέον, θα προωθηθεί η ευρύτερη χρήση κωδικών QR στις ετικέτες των προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, ενώ θα ληφθούν μέτρα εναντίον παραγωγών που περιορίζουν συγκεκριμένους λιανοπωλητές από το να πωλούν σε επιλεγμένες χώρες.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών παραμένει σε αδράνεια και σχεδιάζει να ανοίξει τομείς όπως οι κατασκευές, τα ταχυδρομεία, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να παρέχουν προσωρινά υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ θα ενθαρρύνει τους συνασπισμούς κρατών μελών να προωθήσουν την απελευθέρωση νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, όπως η νοσηλευτική και η μηχανική.

Σε κάθε κράτος μέλος, κατά μέσο όρο 212 επαγγέλματα υπόκεινται σε ειδικούς κανονισμούς, συχνά με επιβαρύνσεις και αμοιβές, γεγονός που δυσκολεύει την κινητικότητα των επαγγελματιών εντός της Ένωσης. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, έως και το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε τέτοια νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα.