Η «D-Day» της Ελλάκτωρ και το μεγάλο διακύβευμα της Γενικής Συνέλευσης

Η «D-Day» της Ελλάκτωρ και το μεγάλο διακύβευμα της Γενικής Συνέλευσης

Και ποιος δεν έχει ακούσει το τραγούδι «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα». Ε, κάπως έτσι αισθάνονται οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ που βλέπουν σε αργή κίνηση να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους η πιο παράδοξη ιστορία: Δύο πανίσχυροι πόλοι συμφερόντων να πίνουν νερό στο όνομα της εξυγίανσης, να έχουν ήδη επενδύσει κεφάλαια και χρόνο, αλλά να συγκρούονται για το πιο σημαντικό: για την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα βοηθήσει την Ελλάκτωρ να γυρίσει σελίδα. Η σημερινή επαναληπτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας είναι η πιο σημαντική. Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου πριν αδειάσει η κλεψύδρα του διαθέσιμου χρόνου. 

Εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2014 η κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ και σήμερα περιορίζεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η κάποτε μεγαλύτερη κατασκευαστική της χώρας, θα έπρεπε να είχε αναδιαρθρωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Εξάλλου, αποτελεί κοινό τόπο ότι η ύπαρξη υγιών ελληνικών τεχνικών ομίλων, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την ελληνική οικονομία και την κατασκευαστική αγορά, μιας και το κενό των «αδύναμων» παικτών -ιδίως σε μία περίοδο που λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης οι διαγωνισμοί των μεγάλων έργων «ξυπνούν»- θα σπεύσουν να καλύψουν ξένες εταιρείες.

Με τα δεδομένα αυτά, το διακύβευμα της σημερινής γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ, είναι πολύ μεγάλο, καθώς ο ιστορικός όμιλος υπολογίζεται ότι «καίει» κάθε μήνα περίπου 4 εκατ. ευρώ και αν δεν βρεθεί άμεσα μια λύση για την κεφαλαιακή του ενίσχυση, ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η κατάστασή του να επιδεινωθεί, αυξάνεται επικίνδυνα.

Οι βασικοί όμως, μέτοχοι της Ελλάκτωρ διαφωνούν ριζικά ως προς τη στρατηγική βάσει της οποίας θα πρέπει να εξυγιανθεί η εταιρεία.

Ο λόγος για το ολλανδικό fund Reggeborgh και για την Greenhill των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση εδώ και μήνες με τους Ολλανδούς να αρνούνται κάθε συζήτηση για «συνδιοίκηση» και τους εφοπλιστές να οδηγούν την υπόθεση στα δικαστήρια, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.α

Η Ολλανδική εταιρεία ελέγχει σήμερα το 14,7% της Ελλάκτωρ, διαθέτοντας ωστόσο δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του 12,54,% που ελέγχει ο Λεωνίδας Μπόμποιλας. Συνολικά, εκτιμάται ότι μαζί με έμμεσες συμμετοχές, το ποσοστό ελέγχου των Ολλανδών στην εταιρεία αγγίζει το 40%.

Το μπλοκ των εφοπλιστών Δ.Μπάκου – Ι.Καϋμενάκη ελέγχει το 25,5% της Ελλάκτωρ μέσω της Greenhill, ενώ υπολογίζεται ότι διαθέτει, εμμέσως, επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 4% στην εισηγμένη. Επιπλέον χθες, μια ημέρα πριν τη σημερινή κρίσιμη Γενική Συνέλευση, ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη Γ.Σ., με την απουσία πληρεξουσίου για την παράσταση από την Greenhill για 42.980.660 μετοχές μεγάλο μέρος των οποίων είναι ενεχυριασμένες στην Farallon μέσω της 100% θυγατρικής της Αίολος. Κι αυτό επειδή η Greenhill εμφάνισε, χθες, βράδυ το σχετικό πληρεξούσιο βάσει του οποίου οι αντιπρόσωποί της Ι.Βενιέρης, Αλ.Εξάρχου και Ι.Ηρειώτης διαθέτουν δικαίωμα ψήφου για το ποσοστό της, δηλαδή το 20,0589%, στην Ελλάκτωρ.

Εκτός από τα δύο στρατόπεδα μετόχων, όσοι παρακολουθούν το παζλ συμφερόντων της Ελλάκτωρ, αναφέρονται και στην -άγνωστη- στάση που θα υιοθετήσει ο εφοπλιστής Δ. Διαμαντίδης ως κάτοχος περίπου του 5%  της εταιρείας.

Κοινό βέβαια, παρονομαστή σε όλα αυτά αποτελεί η εξασφάλιση της αναγκαίας απαρτίας που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 90%, εγχείρημα που έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

Από την πλευρά των Ολλανδών εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των Ολλανδών. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι πως η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση σήμερα, επειδή ως εξ αναβολής δεν υπάρχει καμία νομική οδός για νέα αναβολή της.

Το αν θα καταφέρει να εγκρίνει την πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμψηφιστούν συσσωρευμένες ζημιές προηγούμενων ετών, είναι το μεγάλο ερώτημα.

Η ρευστότητα

Εάν η αύξηση κεφαλαίου εγκριθεί, τότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση ρευστότητας της Ελλάκτωρ και της Άκτωρ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα απορροφήσει η Άκτωρ, που σήμερα έχει σημαντικά ανοίγματα προς προμηθευτές. Υπολογίζεται πως 45 εκατ. ευρώ θα καλύψουν εγγυήσεις για την αποχώρηση από διεθνείς συμπράξεις και ζημιογόνα projects και 55 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς την ελληνική αγορά. Επίσης, με 20,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από την Ελλάκτωρ για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η έγκριση της ΑΜΚ θα «ξεκλειδώσει» και την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Άκτωρ με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, καθώς η Reggeborgh προτίθεται να συμμετάσχει ως ομολογιούχος δανειστής (στο ομολογιακό που πρόκειται να εκδοθεί) με 50 εκατ. ευρώ.

Βασικό κομμάτι στο παζλ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και της αύξησης κεφαλαίου είναι η διεκδίκηση νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, καθώς υπολογίζεται ότι την επόμενη πενταετία θα δημοπρατηθούν projects 43 δισ. ευρώ. Από αυτά το 58% θα σχετίζεται με την ενέργεια, με τους οδικούς άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα να ακολουθούν.

Η Ελλάκτωρ εμφανίζει ανεκτέλεστο 1,6 δισ. ευρώ και διαθέτει προς υπογραφή συμβάσεις 203 εκατ. ευρώ. Για να πετύχει την ανανέωσή του, θα πρέπει να εξυγιανθεί, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει εγγυητικές επιστολές που είναι απαραίτητες για τη διεκδίκηση μεγάλων έργων.