Η απάντηση της Κίνας στην αμερικανική οικονομική συνεργασία Ινδο-Ειρηνικού

Η απάντηση της Κίνας στην αμερικανική οικονομική συνεργασία Ινδο-Ειρηνικού

Την ώρα που η στρατηγική οικονομικής συνεργασίας Ινδο-Ειρηνικού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πολυδιαφημιζόταν, η Κίνα, κάτω από τα ραντάρ, φιλοξένησε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου για το RCEP, τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. 

Λίγες μέρες  αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκαινίασε το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) - μια εταιρική σχέση που περιλαμβάνει 13 χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επεκτείνουν την πολιτική και οικονομική ηγεσία τους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού- η  συνάντηση της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Εταιρικής Σχέσης (RCEP) στο νότιο νησί Χαϊνάν υπογράμμισε τις προσδοκίες των αναλυτών ότι αντί να αντιδράσει ή να αντιμετωπίσει το IPEF, η Κίνα πιθανότατα θα προχωρήσει με τα συμφωνημένα εμπορικά σύμφωνα και θα κεφαλαιοποιήσει τους έτοιμους δασμούς και τις προσβάσεις της στην αγορά. 

«Η Κίνα δεν θα λάβει άμεσα ή πολύ στοχευμένα μέτρα για να ανταποκριθεί στο IPEF», δήλωσε στο CNBC η Λι Ξιρούι , εμπορική αναλύτρια στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρη. 

 Στο δεύτερο RCEP Media & Think Tank Forum, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Χαϊνάν, το Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση του IPEF, μη κυβερνητικοί εμπορικοί εμπειρογνώμονες σε όλη την περιοχή συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν περισσότερους τρόπους επέκτασης του εμπορίου εντός του μπλοκ. Το RCEP περιλαμβάνει την Κίνα και το 10μελές μπλοκ ASEAN, μαζί με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεπής στην υποστήριξή της στην παγκοσμιοποίηση, η Κίνα είναι πιθανό να συνεχίσει να προωθεί την υιοθέτηση του RCEP καθώς αυτό παρέχει στα κράτη μέλη τεράστια πρόσβαση στην αγορά, την οποία η IPEF στερείται», είπε ο Λι στο CNBC.

Είπε ότι η Κίνα πιθανότατα θα απαντήσει στις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε από τις μελλοντικές οικονομικές επιδρομές της Ασίας-Ειρηνικού επεκτείνοντας την οικονομική κυριαρχία της στην περιοχή και αυξάνοντας το εμπόριο της στο πλαίσιο του RCEP.