Η αναβάθμιση από τη Moody’ s και η ετυμηγορία των Γερμανών
Twitter
Twitter
Ελληνική οικονομία

Η αναβάθμιση από τη Moody’ s και η ετυμηγορία των Γερμανών

Από το Χρηματιστήριο της Αθήνας έως τα κρατικά ομόλογα και από τους χρησμούς των οίκων αξιολόγησης έως τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων, οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζονται στις αρχές του 2024, με τη JPMorgan να εκθειάζει τις τραπεζικές μετοχές και να «βλέπει» ράλι έως και 50%. Αν κάτι χαλάει το κλίμα, αυτό είναι η συνεχιζόμενη ακρίβεια και το υψηλό δημόσιο χρέος, παρά το γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία.

Ας ξεκινήσουμε από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν αφήσει μία εκκρεμότητα από το 2023 για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’ s είναι ο μοναδικός που διατηρεί την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία junk, παρά τη διπλή αναβάθμιση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των εξαιρετικών δημοσιονομικών επιδόσεων, έτσι ώστε να σταλούν σινιάλα νέων αναβαθμίσεων από τους οίκους Standard & Poor’ s, Fitch, DBRS και Scope, οι οποίοι μας έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Το πρώτο «μήνυμα» για την ελληνική αγορά το έστειλε η JPMorgan, ενώ το πρώτο σινιάλο για την οικονομία θα το στείλει η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου.

Η αμερικανική τράπεζα περιλαμβάνει τις ελληνικές μετοχές και ειδικότερα τις τραπεζικές, στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το νέο έτος και καλεί τους πελάτες της να… τις τιμήσουν. Η JPMorgan προβλέπει άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών της τάξης του 50% κατά μέσο όρο, υπογραμμίζοντας τις πολύ επιτυχημένες συναλλαγές της Alpha Bank με την UniCredit και το placement του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Σε τρεις εβδομάδες η ελληνική οικονομία θα ενημερωθεί για την πρώτη βαθμολογία του 2024 από την Scope Ratings. Ο γερμανικός οίκος είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης που προσπαθεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των αμερικανικών S&P, Moody’s και Fitch. Η ετυμηγορία του έχει αυξημένη βαρύτητα από τη στιγμή που βρίσκεται πλέον στη λίστα επιλεξιμότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει της οποίας «κουρεύονται» οι ελληνικοί τίτλοι και συμμετέχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Scope αναβάθμισε τις προβλέψεις για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έγινε ο πρώτος οίκος – από αυτούς που πλέον λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ - που έδωσε στη χώρα το εισιτήριο για την επενδυτική βαθμίδα.

Στις 15 Μαρτίου η Moody’ s έχει προγραμματίσει τη δική της πρώτη αξιολόγηση για το 2024 και η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπεραποδίδει και πως πλέον τα ελληνικά assets «παίζουν» στις υψηλές επενδυτικές κατηγορίες και γίνονται θέμα συζήτησης στην επενδυτική κοινότητα. Κάτι που στο παρελθόν έμοιαζε αδιανόητο. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Για να συνεχίσει η Ελλάδα να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον χρειάζεται να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του χρέους, προϋπόθεση που θέτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναλυτές.

Ενώ η Scope πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι ισορροπημένοι έως τον ορίζοντα πρόβλεψης που είναι οι αρχές του 2025, επισημαίνει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο για πολλά χρόνια είχε αποκλείσει την Ελλάδα από τις αγορές. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση του χρέους από τα χέρια του επίσημου τομέα, ήτοι των Ευρωπαίων εταίρων, στον ιδιωτικό τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία να καταγραφεί και νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2024, εκτός από την αναμενόμενη της Moody’ s.

Πάντως, τα ελληνικά ομόλογα δεν κόβουν ταχύτητα, με τις αποδόσεις τους να συνεχίζουν να υποχωρούν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ιταλικά, απειλώντας ευθέως τα ισπανικά ομόλογα. Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,27%, περίπου 53 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το ιταλικό 10ετές (3,80%), 16 μονάδες βάσης υψηλότερα από το ισπανικό 10ετές (3,11%) και 37 μ.β. υψηλότερα από το πορτογαλικό 10ετές (2,90%).

Το ημερολόγιο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων για το ελληνικό αξιόχρεο έχει ως εξής:

  • 26 Ιανουαρίου – Scope Ratings
  • 8 Μαρτίου – DBRS
  • 15 Μαρτίου – Moody’ s
  • 19 Απριλίου – S&P
  • 31 Μαΐου – Fitch
  • 12 Ιουλίου – Scope Ratings
  • 6 Σεπτεμβρίου – DBRS
  • 13 Σεπτεμβρίου – Moody’ s
  • 18 Οκτωβρίου – S&P
  • 22 Νοεμβρίου – Fitch
  • 6 Δεκεμβρίου – Scope Ratings