Golden Visa: Aλλαγές στο όριο και στο καθεστώς χορήγησης - Tι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Shutterstock
Shutterstock

Golden Visa: Aλλαγές στο όριο και στο καθεστώς χορήγησης - Tι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Έσοδα από το εξωτερικό ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έφερε την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων με «Χρυσή βίζα» (Golden Visa), με αντάλλαγμα άδειες παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν.

Εγκρίθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις και άνοιξε ο δρόμος σε 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους να διαμένουν στην Ελλάδα και να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, στις χώρες που ισχύει η σύμβαση.

Το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορούν Κινέζους και ακολούθησαν οι Τούρκοι με περίπου 10%.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη «Χρυσή Βίζα» της Ελλάδας μπορεί να έφερε ξένο χρήμα στη χώρα, δημιούργησε όμως και προβλήματα με κυριότερο τη μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και συνεπακόλουθα «έκρηξη» τιμών και έλλειψη στέγης για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών, σήμερα από την αγορά λείπουν 212.000 κατοικίες ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν διαρκείς αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό (από 11% έως και 15% τα τρία πρώτα τρίμηνα) του 2023. Ο σχετικός δείκτης τιμών διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας έφτασε πέρυσι τις 92 μονάδες όταν την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τη διετία 2016-17, είχε υποχωρήσει ακόμα και στις 58 μονάδες.

Σε μια προσπάθεια «διόρθωσης» της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ετοιμάζει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, φέρνοντας αλλαγές και στο καθεστώς χορήγησης της Golden Visa.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ για αγορές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει ήδη για το κέντρο, το Βόρειο και το Νότιο Τομέα της Αττικής, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης και Υμηττού.

Στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς -αν όχι για όλους- αναμένεται διπλασιασμός του ορίου (στις 500.000 ευρώ).

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία (2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 είχε καταγραφεί «έκρηξη» επενδύσεων σε ακίνητα από επενδυτές που ήθελαν να κάνουν αγορές ακινήτων αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, λόγω της μείωσης του ορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που επενδύθηκε συνολικά το 2022 στα ακίνητα για «Χρυσή Βίζα» ανήλθε στα 692 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε, όπως είχε επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μία από τις σημαντικότερες προωθητικές δυνάμεις που έφεραν αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ σε περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την Golden Visa σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα, και άλλοι προορισμοί όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική. 

Επιπρόσθετα, Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλοι επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. από Ισραήλ, Καναδά κ.α.) έχουν ήδη αρχίσει, σταδιακά, να στρέφονται στις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, κοντά σε μεγάλες πόλεις, μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Golden Visa τον προηγούμενο χρόνο με προτίμηση σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και σε τιμές έως 300 με 400 χιλιάδες ευρώ. Κάτι που θα σταματήσει, με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας.