Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων: Μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών - συντάξεων
Shutterstock
Shutterstock

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων: Μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών - συντάξεων

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ακόμη και πριν από τις θερινές διακοπές, θα «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης. Η κοστολόγηση των μέτρων έχει ήδη γίνει οπότε οι διατάξεις θα περάσουν από τη Βουλή ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες. Μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα σχεδιαστεί το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο ενώ από τις αρχές του 2024 θα ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα για γονείς με παιδιά ενώ θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης των συντάξεων που θα ξεπεράσει το 3%. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ξεκινήσει σταδιακά να υλοποιείται από το 2025.

Ανά μέτρο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο -ώστε τουλάχιστον οι παρεμβάσεις που αφορούν στο 2024 να ενσωματωθούν και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου- θα είναι το εξής:

  1. Για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει από την προεκλογική περίοδο ότι θα δοθεί έμφαση στους μισθούς των νεοεισερχόμενων αλλά και στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης ώστε να υπάρξει ουσιαστικό κίνητρο αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και προσέλκυσης ικανών στελεχών.
  2. Το ποσοστό αύξησης των συντάξεων -οριζόντιο για όσους έχουν μηδενική ή θετική προσωπική διαφορά- θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου με βάση τις πιο επίκαιρες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ (εκτιμάται ανάπτυξη περίπου 2%) αλλά και του πληθωρισμού (σ.σ υπολογίζεται σε περίπου 4-4,5%). Το τελικό ποσοστό αύξησης εκτιμάται επομένως σε περίπου 3%. Δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση καθώς το πλαίσιο υπάρχει. ΟΙ αυξήσεις έχουν κοστολογηθεί στα 450 εκατ. ευρώ για το 2024, στα 800 εκατ. ευρώ για το 2025, στα 1,1 δις. ευρώ για το 2026 και στα 1,5 δις. ευρώ για το 2027.
  3. Η νέα φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων θα αλλάξει τώρα και θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2024. Το αφορολόγητο για γονείς με παιδιά θα αυξηθεί κατά 1000 ευρώ ανά τέκνο και το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ.
  4. Το τέλος επιτηδεύματος θα ξεκινήσει να μειώνεται από το 2025. Κατά τη συγκεκριμένη χρονιά θα υπάρξει μείωση 20% με κόστος 90 εκατ. ευρώ, το 2026 επιπλέον μείωση 30% (άρα συνολικά 50%) με κόστος 220 εκατ. ευρώ και από το 2027 θα μιλάμε για πλήρη κατάργηση με κόστος 440 εκατ. ευρώ.
  5. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει και αυτή σταδιακά. Για το 2025 και για το 2026 θα έχουμε μείωση 0,25% για τον εργαζόμενο και 0,25% για τον εργοδότη. Για το 2027, η μείωση θα φτάσει στο 0,5% για τον εργαζόμενο και στο 0,5% για τον εργοδότη. Η μείωση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν οι κρατήσεις για τις συντάξεις άρα και το ύψος της σύνταξης.

Στις επόμενες εβδομάδες, το νέο οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα κληθεί να αποφασίσει αν θα διαθέσει (και πότε) μέσα στη χρονιά μέρος του δημοσιονομικού χώρου που φαίνεται να δημιουργείται. Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για υπέρβαση 2 δισ. ευρώ στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και συνολικά 3,3 δις. ευρώ σε επίπεδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση μέτρων όπως είναι η επέκταση του market pass ή η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση από την 1/1/2024 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς.