Χρήσιμο γρανάζι η Ελλάδα στην ατμομηχανή της Ευρώπης

Χρήσιμο γρανάζι η Ελλάδα στην ατμομηχανή της Ευρώπης

Μπορεί η Γερμανία να είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, να αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της και να εκτιμάται πως θα επιστρέψει πρώτη απ’ όλα τα κράτη-μέλη στα προ πανδημίας επίπεδα, όμως οι αναπτυξιακές εκπλήξεις των επόμενων μηνών και ετών θα προέλθουν από τις χώρες του Νότου.

Στην όχι πάντα καλά συγχρονισμένη μηχανή ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα αποτελούσε συνήθως κάτι σαν ένα ξένο σώμα που εμπόδιζε τη λειτουργία της ή ένα… χαλασμένο γρανάζι που ήθελε επισκευή. Αυτό σήμερα αλλάζει. Αρχής γενομένης από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και για την επόμενη πενταετία η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέχει με ρυθμούς ταχύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία θα είναι τα γρανάζια που θα ανεβάζουν ταχύτητα ολόκληρη τη νομισματική ένωση.

Χρειάστηκαν βέβαια πολλά χρόνια κρίσης, σκληρών μνημονίων και θυσιών, όμως σήμερα ξεκινά μία 5ετής περίοδος κατά την οποία το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να κερδίσει έως και 50 δισ. ευρώ και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή και έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου κατά 2% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ξεπέρασαν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τις προσδοκίες των αγορών, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει για τα καλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη - και μάλιστα με πολύ δυναμικό τρόπο.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν στο Liberal.gr, ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο τουρισμός έχει κινηθεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στην πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο.

Αν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου των οποίων οι οικονομίες βασίζουν πολλά στον τουρισμό, καταφέρουν να εισπράξουν ένα καλό ποσοστό των εσόδων του 2019, τότε εκτιμάται ότι η συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 5% στο σύνολο του 2021. Αρκεί να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας το φθινόπωρο ή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί το κατά πόσο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2021. Η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία για τα έσοδα του Αυγούστου, ενώ πριν τη ΔΕΘ θα έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs, η Γερμανία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ Γαλλία και Ιταλία θα τα καταφέρουν προς το τέλος του έτους. Στις αρχές του 2022 θα ακολουθήσουν στο ίδιο μοτίβο και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Το ότι η Γερμανία «ξεπερνάει» πρώτη την πανδημία δεν είναι έκπληξη. Όμως έκπληξη προκαλούν οι προβλέψεις που θέλουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία πρωτίστως και η Ελλάδα με την Πορτογαλία στη συνέχεια, να συμβάλλουν τα μέγιστα στους ρυθμούς ανάπτυξης που θα πιάσει η Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.

Στην πλειονότητά τους σήμερα οι αναλυτές συμφωνούν ότι στην περίπτωση που το Ταμείο Ανάκαμψης «τρέξει» ομαλά, τότε η Ελλάδα θα αναπτυχθεί έως και το 2026 με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλότερο αφετηρία, αλλά έχει μπροστά της μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει η ατμομηχανή της Ευρώπης, ούτε θα πάρει τη θέση της Γερμανίας στα κέντρα αποφάσεων. Ωστόσο αν υλοποιήσει με σύνεση, στοχοπροσήλωση και τόλμη, τα επενδυτικά σχέδια και τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, τότε για τα επόμενα χρόνια και έως το 2026 θα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και να καθιερωθεί ως μία σύγχρονη και αποτελεσματική περιφερειακή οικονομία.