Η Block του Τζακ Ντόρσεϊ επόμενος στόχος της Hindenburg
AP
AP

Η Block του Τζακ Ντόρσεϊ επόμενος στόχος της Hindenburg

Βουτιά 19% έκανε η μετοχή της Block, του Τζακ Ντόρσεϊ, πρώην CEO του Twitter, μετά την ανακοίνωση της Hindenburg Research ότι η εταιρεία πληρωμών επιτρέπει την εγκληματική δραστηριότητα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

«Η διετής έρευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Block εκμεταλλευόταν συστηματικά τις δημογραφικές ομάδες που ισχυρίζεται ότι βοηθά», αναφέρει η Hindenburg στην έκθεσή της. Η Hindenburg, ο short sheller που βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιότητας στις αρχές του έτους κατηγορώντας τον ινδικό κολοσσό Adani για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών, αποκαλύπτει τώρα ότι η εφαρμογή Cash App της Block άνθισε εξυπηρετώντας «μη τραπεζικούς» πελάτες.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτοί οι μη τραπεζικοί πελάτες εμπλέκονταν σε εγκληματικές ή παράνομες δραστηριότητες. Η Hindenburg ισχυρίστηκε επίσης ότι τα προγράμματα συμμόρφωσης της Cash App ήταν ελλιπή.

Στο πλαίσιο της διετούς έρευνάς της, η Hindenburg μίλησε με πολλούς πρώην υπαλλήλους, οι οποίοι περιέγραψαν πώς οι εσωτερικές ανησυχίες αποσιωπήθηκαν και οι ανησυχίες των χρηστών αγνοήθηκαν, ακόμη και όταν η υποτιθέμενη «εγκληματική δραστηριότητα και η απάτη οργίαζαν στην πλατφόρμα της».

Η εκτενής έκθεση της εταιρείας περιλαμβάνει screenshots των εσωτερικών συστημάτων και των μηνυμάτων των εργαζομένων. 

Για να δοκιμάσει τη θεωρία, ο short seller άνοιξε λογαριασμούς στο όνομα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Ίλον Μασκ και στη συνέχεια απέκτησε μια κάρτα Cash App, που ονομάζεται Cash Card, κάτω από τον «προφανώς ψεύτικο λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα η κάρτα έφτασε σύντομα στο ταχυδρομείο.

«Οι πρώην υπάλληλοι εκτιμούσαν ότι το 40%-75% των λογαριασμών που εξέτασαν ήταν ψεύτικοι, εμπλέκονταν σε απάτη ή ήταν πρόσθετοι λογαριασμοί που συνδέονταν με ένα μόνο άτομο», ανέφερε η έκθεση.

«Συνοψίζοντας, πιστεύουμε ότι η Block παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με βασικές μετρήσεις και υιοθέτησε ληστρικές προσφορές και χειρότερες πρακτικές συμμόρφωσης προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να κερδίσει από τη διευκόλυνση της απάτης εις βάρος των καταναλωτών και της κυβέρνησης», ανέφερε ο Hindenburg.