Γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ενόψει ΔΕΘ

Γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ενόψει ΔΕΘ

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χθες ως μια από τις κορυφαίες ειδήσεις τη νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ανά την υφήλιο. Το κόστος δανεισμού των κρατών ανεβαίνει ανά την υφήλιο. Στο 2,7% πλέον η Γερμανία, στο 4,75% η Μεγάλη Βρετανία, στο 4,3% οι ΗΠΑ, στο 4,4% η Ιταλία.

Τηρουμένων των αναλογιών, το 4,05% της Ελλάδας, μάλλον ως παρήγορη εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί με τις αγορές να αναγνωρίζουν ότι μετά τις δύο «μη αναγνωρισμένες» ανακτήσεις της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα είναι πλέον στον προθάλαμο της «επαγγελματικής κατηγορίας».

Πρώτο προγραμματισμένο ραντεβού αναβάθμισης, αυτό που δίνεται για τις 8 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Τι είναι πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση; Να εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων στήριξης και να κάνει τις, ούτως ή άλλως ανήσυχες αγορές να αναρωτιούνται για τον τρόπο χρηματοδότησης και για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ή να εμφανίσει ένα πιο «τεχνοκρατικό προφίλ» και να θέσει ξεκάθαρη προτεραιότητα: Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήταν χθες πολύ προσεκτικές στις διατυπώσεις τους. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα στήριξης. Έστειλαν όμως διπλό μήνυμα. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσα ακούγονται και σίγουρα δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως ότι υπάρχει το περιθώριο χρηματοδότησης.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μερικών εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω ή παρακάτω. Το ερώτημα είναι αν θα «θολώσει» ή όχι η ελληνική ρητορική περί πιστής εφαρμογής των δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προς διάθεση. Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι ουσιαστικά, αυτήν τη στιγμή κινούμαστε εντός των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.

Αυτό σημαίνει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να παράγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από 2 δισ. ευρώ. Τι υπάρχει μπροστά; Τα αυξημένα έσοδα του καλοκαιριού (σ.σ ακόμη δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου) αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα λόγω της ακρίβειας αλλά και του ενεργειακού.

Αν κάποιος θα επιχειρούσε μια πρόβλεψη για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, μάλλον δεν θα έπρεπε να επενδύσει στην παροχολογία. Δεν έχει καμία οικονομική λογική μέσα στον μήνα των αλλεπάλληλων αξιολογήσεων της χώρας. Αυτό που έχει νόημα είναι να σταλεί και πάλι το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα διαφοροποιείται αυτήν τη φορά με θετικό πρόσημο και ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Περισσότερη σημασία έχει και για τον πολίτη να κυλήσουν όλα ομαλά το 2024 που θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ) παρά να τεθεί σε κίνδυνο το οικοδόμημα για μια ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Το ότι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά μπορεί να είναι δύσκολος δεν το αμφισβητεί κανείς. Το ζητούμενο είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο τα «κεκτημένα».