Γιατί οι φρεγάτες θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς μετά το 2025

Γιατί οι φρεγάτες θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς μετά το 2025

Στους προϋπολογισμούς των ετών 2025-2028 θα καταγραφεί η δαπάνη για την αγορά των τριών γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό. Η χώρα θα εφαρμόσει τον βασικό δημοσιονομικό κανόνα που προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί εγγράφονται στο πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το έτος απόκτησης προκειμένου να μην επιβαρυνθεί άμεσα ο προϋπολογισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και περιορισμό των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για χρηματοδότηση των μειώσεων φόρων, κάτι που βρίσκεται στην «καρδιά» της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Οι δαπάνες για την αγορά οπλικών συστημάτων έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται βέβαια στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο, για φέτος, έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 2,519 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν 2,17 δις. ευρώ. Για το 2023, προβλέπεται μείωση της δαπάνης στα 1,39 δις. ευρώ και για το 2024 στα 1,28 δις. ευρώ. Για το 2025, έχει προβλεφθεί ότι θα διατεθούν 1,2 δις. ευρώ. Βέβαια, αυτό το ποσό είναι προφανές ότι θα χρειαστεί αναθεώρηση στην περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και έχουμε την παραλαβή της πρώτης Belharra κατά το συγκεκριμένο έτος κάτι που αυτόματα θα οδηγήσει και στην «τιμολόγησή της»

Οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν έχουν ήδη προϋπολογιστεί κατά τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου. Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά υλοποιώντας ταυτόχρονα και τα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι του προαναφερθέντος ύψους. Από εκεί και πέρα, μετά και τις χθεσινές διευκρινίσεις που έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι σαφές ότι οι γαλλικές φρεγάτες δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό των επόμενων 2-3 ετών. Άρα, δεν αλλάζει στο παραμικρό ο προγραμματισμός των φορολογικών ελαφρύνσεων όπως της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Οι όποιες αλλαγές, μπορεί να είναι μόνο προς το ευνοϊκότερο και αυτό θα γίνει σε περίπτωση που αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας μέσα στο 2022. Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων, θα σημαίνει και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.