Γιατί ο Φλαμπουράρης περίμενε την τελευταία στιγμή - Οι 3 άξονες του νέου σχεδίου

Γιατί ο Φλαμπουράρης περίμενε την τελευταία στιγμή - Οι 3 άξονες του νέου σχεδίου

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Μέχρι αργά τη νύχτα δούλευαν χθες οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης για να καταρτίσουν στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το άρθρο 9 του ν. Κατσέλη. Θέλουν να το στείλουν σήμερα πρωί-πρωί στην Φρανκφούρτη για να προλάβουν το «πράσινο φως» ώστε να το καταθέσουν στη Βουλή και να προλάβουν την ατζέντα του EuroWorkingGroup.

Το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δεν προέκυψε χθες. Ο νόμος Κατσέλη ήταν γνωστό ότι είχε ημερομηνία λήξης το 2018. Η Κυβέρνηση όμως επέμεινε να κωλυσιεργεί, να αρνείται κάθε παρέμβαση, κάθε ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη.

Όμως ο «πονηρούλης» υπουργός Επικρατείας άφηνε επίτηδες τον χρόνο να περάσει για να φορτώσει τα επίχειρα της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, στο επόμενο κόμμα που θα κυβερνήσει τη χώρα.

Η Ελλάδα καταργεί την νομική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες. Δημιουργεί ένα αναγκαίο μεταβατικό σχήμα προστασίας ενός έτους (ειδικά για τους ανέργους, μακροχρόνια ασθενείς και ΑμΕΑ θα είναι 5 χρόνια) και κατόπιν μεταφέρει το βάρος του ξεκαθαρίσματος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σ' ένα σύστημα που οι ίδιες οι τράπεζες θα δημιουργήσουν.

Ουσιαστικά η Ελλάδα μετά από πολλές αναβολές αποφάσισε να ανοίξει τη λεωφόρο της πώλησης των «κόκκινων δανείων» στα funds και τους εξειδικευμένους οργανισμούς διαχείρισης.

Μόνον έτσι θα προχωρήσει το ευρύτερο σχέδιο δημιουργίας του Ειδικού Οχήματος που θα απορροφήσει τα τοξικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα μετατραπούν σε ομόλογα τα οποία πρέπει να αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Να βρεθούν επενδυτές πρόθυμοι να αγοράσουν τα ομόλογα του Ειδικού Οχήματος για να μην καταλήξουν πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα…

Το νέο καθεστώς που δημιουργείται στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:

1. Ορίζεται με σαφήνεια ότι η προστασία τους πρώτης κατοικίας -σε αντικατάσταση του άρθρου 9 του ν. Κατσέλη- είναι προσωρινή και σύντομα θα ενταχθεί σε ένα νέο Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών που θα καταρτισθεί και θα ψηφιστεί εντός των επόμενων 30 ημερών.

2. Για τον τρόπο υπολογισμού τους επιδότησης τους δόσης στεγαστικών δανείων -για όσους τη δικαιούνται- αποφασίσθηκε ότι δεν θα καθορίζεται από το Δικαστήριο αλλά από τον αλγόριθμο τους ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η επιδότηση τους δόσης θα κατατίθεται στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου του δικαιούχου και όχι στον ίδιο τον δικαιούχο. Σε περίπτωση που είτε ο δικαιούχος είτε το Κράτος αθετούν την υποχρέωση καταβολής τους τους δόσης που θα καθορίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για περίοδο 9 μηνών, τότε αυτομάτως ο δανειολήπτης τίθεται εκτός συστήματος και φυσικά εκτός προστασίας.

3. Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Ν. Κατσέλη χωρίζονται σε κατηγορίες:

· Για όσους έχει ορισθεί δικάσιμος θα παραμείνουν τους ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου

· Για όσους υπάρχει ήδη απόφαση, φυσικά δεν αλλάζει τίποτα.

· Για όσους το Δικαστήριο απέρριψε την υπαγωγή στον Ν. Κατσέλη λόγω ΔΟΛΟΥ (δηλαδή αποκαλύφθηκε ότι είχε μεγαλύτερα εισοδήματα, περιουσία ή απέκρυψε την πραγματική του κατάσταση), δεν υπάρχει πιθανότητα υπαγωγής τους στο νέο καθεστώς τους ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

· Όσοι τους απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο, λόγω ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ (π.χ. γιατί ήταν έμποροι και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ν. Κατσέλη) θα έχουν τώρα το δικαίωμα να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αφού ο νόμος που θα ψηφιστεί τώρα στη Βουλή επιτρέπει την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρηματιών που πήραν δάνειο με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία.

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν ισχύει για όσους δανειολήπτες επιλέξουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και όχι της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας των τραπεζών.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα των Τραπεζών θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο και μετά τις σχετικές δοκιμές κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το καλοκαίρι.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στο νέο νόμο, δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμα:

- Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια