Γιατί η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 6%
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 6%

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών τοποθετούσε τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος στο 5,3% και το ονομαστικό ΑΕΠ στα 205 δισ. ευρώ. Όμως στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» οι ασκήσεις επί χάρτου και βγάζουν και ακόμη καλύτερα σενάρια.

Η «είδηση» που βγήκε χθες από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι τα έσοδα του τουρισμού κλειδώνουν οριστικά και αμετάβλητα πάνω από τα επίπεδα του 2019. Η μικρή υστέρηση στο επτάμηνο σε σχέση με το επτάμηνο του 2019 της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί τον Αύγουστο οπότε από τον Σεπτέμβριο θα αρχίζουμε να «χτίζουμε» την υπέρβαση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ρεκόρ.

Το αν τα έσοδα θα φτάσουν στα 19 ή στα 20 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, θα φανεί. Ωστόσο, από τον τουρισμό είναι σίγουρο ότι το ΑΕΠ θα γράψει συν. Από εκεί και πέρα, προς το παρόν τουλάχιστον, η αβεβαιότητα για τον δύσκολο χειμώνα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την κατανάλωση.

Και καθώς απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να κλείσει και το τρίτο τρίμηνο, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για όλο το εννεάμηνο, δεν θα πέσει εύκολα κάτω από το 7% δεδομένου ότι στο εξάμηνο η οικονομία έτρεχε με πραγματικούς όρους με ρυθμό πάνω από 7,5%.

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι το τι θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο. Ασφαλώς και υπάρχουν βαρίδια στον ορίζοντα. Ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η αβεβαιότητα για το κόστος της θέρμανσης και της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών. Το τι λοιπόν θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την τιμή της ενέργειας και την ψυχολογία των νοικοκυριών.

Προς το παρόν, κυριαρχεί ο φόβος του άγνωστου. Όταν όμως θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο, τα νοικοκυριά θα λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το τι θα καταναλώσουν και τι όχι βάσει των πραγματικών δεδομένων που θα διαμορφώνονται επί καθημερινής βάσης. Επίσης, δεν είναι μόνο η κατανάλωση. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, θα προχωρήσουν πολλές επενδύσεις και αυτές θα αποτυπωθούν στα οικονομικά μεγέθη.

Ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους της τάξεως του 6% σημαίνει ότι το ΑΕΠ μπορεί να κλείσει τελικώς σε ονομαστικούς όρους ακόμη και στα 210 δισ. ευρώ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει και πάνω από το 167%.