Τουρκικές εκλογές: Κόντρα για οικονομία και χρηματιστήριο
AP/Collage
AP/Collage

Τουρκικές εκλογές: Κόντρα για οικονομία και χρηματιστήριο

Για πλασματική εικόνα της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Τουρκίας κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν o ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής, ισχυριζόμενος ότι η πραγματική κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. 

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πρόεδρος κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακριβή και αδιαφανή οικονομικά στοιχεία και υπόσχεται έρευνα στο χρηματιστήριο που μετατράπηκε σε «εργαλείο κλοπών».

«Τα οικονομικά στοιχεία στην Τουρκία είναι αδιαφανή και ανακριβή. Δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τις υποχρεώσεις, τα έσοδα και τα έξοδα,» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και στρέφοντας τον προβολέα στη διαχείριση της οικονομίας από τον Ερντογάν που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση ακρίβειας της τελευταίας 20ετίας.

Οι ισχυρισμοί του 74χρονου Κιλιτσντάρογλου είναι κάτι που σίγουρα δεν χρειάζεται η Τουρκία, μια χώρα που έχει μεγάλη ανάγκη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τη φυγή των ξένων επενδυτών λόγω της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του προέδρου Ερντογάν και των ανισορροπιών που προκάλεσε. 

Οι κατηγορίες του δίνουν βάση στην κριτική στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, για τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας και στις αμφιβολίες για τα «στάνταρντς» που τηρεί στην μέτρηση κρίσιμων μεγεθών, από τον πληθωρισμό μέχρι το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα συστήσει ειδική επιτροπή εντός δύο εβδομάδων που θα έχει αποστολή να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της οικονομίας, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τους συμβούλους των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τον Κιλιτσαντάρογλου, η έρευνα της επιτροπής θα εστιάσει στην ακρίβεια των στοιχείων όσον αφορά στον πληθωρισμό και θα εξετάσει επίσης συναλλαγές αδιαφανών πωλήσεων από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει ξοδέψει γύρω στα 177 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον περυσινό Απρίλιο σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας.

Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο πολιτικών δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου. Αν δεν επικρατήσει κανείς από τους δύο με πάνω από το 50% των ψήφων θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μετά από δύο εβδομάδες.

Το γνωστό χαρτί της παροχολογίας παίζει από την πλευρά του ο Ερντογάν, εξαγγέλλοντας αυξήσεις μισθών 45% στους δημοσίους υπαλλήλους.

Mια εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι traders αγοράζουν ασφάλεια έναντι σημαντικής υποτίμησης της λίρας με την αναμενόμενη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. 

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα της λίρας έναντι του δολαρίου εκτοξεύτηκε στο 74% από 8,4% την περασμένη Παρασκευή. Οι παίκτες στην αγορά συναλλάγματος βλέπουν περαιτέρω εξασθένηση της λίρας όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει σφιχτά controls στην ισοτιμία της.

Στην αγορά παραγώγων οι traders βλέπουν πιθανότητα άνω του 50% για τσουλήθρα 25% της λίρας στις 26 ανά δολάριο ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου με βάση την τιμολόγηση των options.

«Μπορεί να δούμε σημαντική διολίσθηση της λίρας» αναφέρει σε έκθεση της η Commerzbank. «H τεχνητή στήριξη της ισοτιμίας θα αποδυναμωθεί και θα γίνει αδύνατο να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο. Εξάλλου, το πολιτικό κίνητρο να διατηρηθεί μια αίσθηση σταθερότητας της λίρας στο εκλογικό σώμα δεν υφίσταται πια».

Η λίρα έχασε 23% της αξίας της πέρυσι και αλλάζει χέρια στις 19,5 ανά δολάριο.