Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Έλληνας ασθενής δεν έχει λάβει ακόμη εξιτήριο - Οι ευκαιρίες σε ελληνικές εταιρείες, όπως η Μυτιληναίος

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Έλληνας ασθενής δεν έχει λάβει ακόμη εξιτήριο - Οι ευκαιρίες σε ελληνικές εταιρείες, όπως η Μυτιληναίος

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακρίνει ο γερμανικός Τύπος, εξηγώντας ωστόσο ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα προκειμένου να «αναρρώσει ο Έλληνας ασθενής».

Σε εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt επισημαίνεται ότι παρ' ότι οι εικόνες αστέγων συνεχίζουν να βάζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, εντούτοις υπάρχουν κάποια πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. Ειδική μάλιστα μνεία κάνει η εφημερίδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιπαραβάλλοντας το 2016 με τη σημερινή του εικόνα. Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι το Φεβρουάριο του 2016 ο γενικός δείκτης βρισκόταν στο απόλυτο ναδίρ με μόλις 442 μονάδες, και έκτοτε έχει σημειώσει άνοδο τάξης του 90% που οφείλεται κυρίως στις αγορές ξένων επενδυτών.

«Πολλοί αναλυτές διακρίνουν στην αύξηση των τιμών των μετοχών την αρχή ενός μεγάλου ράλι. Διότι σε αντίθεση με άλλα χρηματιστήρια, στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια προς τα πάνω», επισημαίνει ο συντάκτης, δίχως να παραγνωρίζει ότι οι 830 μονάδες αποέχουν σημαντικά από το υψηλό που κατέγραφε προ κρίσης το ΧΑ στις 5.000 μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα στην πορεία μεγάλων ελληνικών εταιρειών επικαλούμενη την περίπτωση της Μυτιληναίος, που μετά την εταιρική συγχώνευση και την επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού της δανείου, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής σκηνής. Μιλά συγκεκριμένα για μετοχές εταιρειών, όπως της Μυτιληναίος και της Aegean Airlines, που έχουν μεγάλη ζήτηση και απόδοση και σηματοδοτούν την άρση της δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το δημοσίευμα τόσο της Handelsblatt, όσο και του παρόμοιου ύφους της Die Welt επισημαίνουν τον μακρύ ακόμη δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα.

«Όταν η οικονομία κατέρρευσε πλήρως μετά την οικονομική κρίση και η Αθήνα κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία μόνον χάρη σε διεθνή δάνεια, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές. Οι εικόνες άστεγων συνταξιούχων, απεργών του δημοσίου και άνεργων νέων συνεχίζουν να βάζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Το 23% των ανθρώπων δεν έχουν δουλειά. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπαθούσε κάθε τόσο να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του, ωστόσο στο χώρο των start-up δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.

Αμφότερα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την εξάρτηση ακόμα από τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά και για τις ευκαιρίες και πρωτοβουλίες, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τούνελ.