Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έτσι θα γίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έτσι θα γίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τόνισε πως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ένα σύνθετο και πολύ πιο παραγοντικό έργο, ενώ περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα.  Υπογράμμισε δε πως οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα χρησιμοποιηθεί ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει για να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή. 

«Είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, και στην τήρηση αυτής της υποχρέωσης έχουμε υπάρξει και πάρα πολύ αυστηροί, είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ 

Είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά, τόνισε.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε η απόφαση και το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως το περιέγραψε είναι το εξής: 

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τα POS μέχρι την Παρασκευή μας έστειλαν όλα τα στοιχεία για τα POS στη χώρα.

Εκτιμάμε ότι έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο POS να ξέρετε στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουμε το μητρώο των POS και στις επιχειρήσεις για να συμπληρώσουν ότι τυχόν στοιχεία δεν υπάρχουν.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγες μέρες να μας πουν ότι τα POS τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές μας και μετά να αρχίσουν να τα αναβαθμίζουν, να τα αναβαθμίζουν από μακριά.

Κάθε ένα που θα αναβαθμίζουν θα μας το στέλνουν και θα ειδοποιούμε την επιχείρηση και θα της λέμε είσαι έτοιμη, έχεις 30 ημέρες να φωνάξεις τον εγκαταστάτη σου και να διασυνδέσεις το αναβαθμισμένο σου POS με την ταμειακή σου. Και όλο αυτό μέχρι τις 29/2/2024 πρέπει να έχει τελειώσει.

O κ. Πιτσιλής είπε ακόμα ότι σύντομα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση POS και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τόνισε δε πως οι φόροι που δεν εισπράττονται υπολογίζονται σε 8-10 δισ. ευρώ, ενώ το κενό ΦΠΑ καταγράφει σημαντική μείωση από το 30% το 2017 στο 18% το 2021. Ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% έως το 2026, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Τέλος, προανήγγειλε πως σύντομα θα καθιερωθεί και το «ψηφιακό πελατολόγιο» προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή που διαπράττεται σε διάφορες εκδηλώσεις.