Το γερμανικό περιοδικό Focus δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την κατάσταση των γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων και θέτει το ερώτημα τι θα μπορούσαν να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες και αυτό γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα μειώθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια κατά 11%, ενώ στη Γερμανία διαρκώς αυξάνονται.
Ειδικότερα το περιοδικό αναφέρεται στον ΕΦΚΑ και γράφει: «Από την 1η Ιανουαρίου 2017 υπάρχει μόνο ένας ενιαίος φορέας ασφάλισης σύνταξης και υγείας, ο e-EΦΚΑ. Το όνομα τα λέει όλα: e-ΕΦΚΑ σημαίνει ‘Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης’. Ο ασφαλιστικός φορέας είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, γεγονός που εξοικονομεί προσωπικό». Στη συνέχεια αναφέρεται και στην εφαρμογή Gov.gr-App και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «είναι γεγονός ότι οι τυποποιημένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν μειώσει σημαντικά το γραφειοκρατικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες».
Υψηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα από τη Γερμανία;
Ακόμη το άρθρο θεωρεί επιτυχημένη την ιδέα ότι όλοι οι επαγγελματίες ασφαλίζονται σε έναν φορέα και δεν υπάρχουν ξεχωριστά ταμεία για δικηγόρους, γιατρούς, αρχιτέκτονες κλπ. όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Επίσης, το άρθρο κάνει λόγο για την εθνική σύνταξη, η οποία ανέρχεται στα 436,40 ευρώ το μήνα, ενώ γενικότερα ο υπολογισμός της σύνταξης είναι ευνοϊκότερος στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία.
Στο άρθρο σημειώνεται: «Για παράδειγμα, για έναν ασφαλισμένο με 40 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ο οποίος κέρδιζε κατά μέσο όρο 2.400 ευρώ μεικτά μηνιαίως, από το 2002, οδηγεί σε μια μικτή μηνιαία σύνταξη 1.538,16 ευρώ. Σύμφωνα τώρα με το γερμανικό συνδικάτο Verdi, ένας εργαζόμενος με μικτό εισόδημα 2.500 ευρώ θα αναμένει μικτή σύνταξη κάτω από 900 ευρώ».
Κάτι ακόμα που μπορούν να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες είναι: «Από τα μέσα Ιουνίου, οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς στην Ελλάδα ζουν μια πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν στην πόρτα τους μέσω μιας υπηρεσίας δεμάτων. Το μέτρο αφορά περίπου 120.000 ασθενείς».
Ακόμη στην Ελλάδα «όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα έχουν βασική ασφάλιση υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν ειδικές παροχές ασφάλισης υγείας, όπως συμβαίνει στη Γερμανία».
Πηγή: Deutsche Welle