Fitch: Προβλέπει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

Fitch: Προβλέπει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Η αυτοδυναμία της ΝΔ περιορίζει το πολιτικό ρίσκο και επιτρέπει τη συνέχεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης που στήριξαν την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αναφέρει σε αξιολόγηση της Fitch Ratings.

Εκτιμώντας πως η ανάπτυξη στην χώρα, στηριζόμενη και στις ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καλύψουν μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, θα κυμανθεί στο 2%-2,5% σε ετήσια βάση για την περίοδο 2023-2026, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός στην ευρωζώνη.

Η δέσμευση μάλιστα της κυβέρνησης στην μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις αυτές. Η Fitch προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022.

Με το Δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 162,2% και στο 154,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα που αντιστοιχεί σε μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% του ΑΕΠ το 2020, αν και μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες και των χρηματοδοτικών αναγκών ειδικά εάν επιχειρηθούν ευαίσθητες πολιτικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τοποθέτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το χρονοδιάγραμμα ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό.

Τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και τις εκθέσεις αξιολόγησης θα τα βρούμε μπροστά μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όπως θα βρούμε μπροστά μας και το πρώτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές η ψήφιση όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Αύριο αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η εφαρμογή τόσο του καλαθιού του νοικοκυριού, όσο και της διάταξης περί αισχροκέρδειας.