Αναβάθμιση - έκπληξη της ελληνικής οικονομίας
Fitch

Αναβάθμιση - έκπληξη της ελληνικής οικονομίας

Μια μονάδα από την επενδυτική βαθμίδα απέχει πλέον η χώρα μας με την Fitch να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒ, δύο βαθμίδες πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Με την αναθεώρηση σε ΒΒ+ με σταθερό outlook ο οίκος αξιολόγησης μειώνει την απόσταση από το πολυπόθητο investment grade. 

Σημειώνεται πως τα τελευταία τρία χρόνια η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί συνολικά δώδεκα φορές.  Χθες, εν αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου αξιολόγησης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 4,16% από 4,21% που έκλεισε προχθες στην ΗΔΑΤ.

Τι οδήγησε στην αναβάθμιση

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους σχετικά με το ύψος του χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το διάστημα 2022-2024. «Αυτό οφείλεται στη σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που έχει καταγραφεί καθώς επίσης και στη μείωση του γενικού χρέους» σημειώνουν.Επίσης προβλέπουν μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% το 2022. «Αυτό σημαίνει σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και πλέονασμα 0,9% το 2024» αναφέρει χαρακτηριστικά το report.

Ειδικότερα οι δημοσιονομικές πολιτικές, οι μειωμένοι κίνδυνοι στον τραπεζικό κλάδο, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το προφιλ του δημοσίου χρέους (σταθερή χρηματοδότηση) οδήγησε τους αναλυτές στην απόφαση να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 

Οι νέες εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος είναι πως θα φτάσει το 160,6% του ΑΕΠ το 2024. Πρόκειται για μεγαλύτερη μείωση κατά περίπου 10% συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών της Fitch. Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο η Fitch εκτιμά πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, τα NPL έχουν πέσει στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, χαμηλότερα από το 10%. «Πρόκειται για μεγάλη μείωση σε ποσοστά που δεν είχαν καταγραφεί από το 2009» υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Οι αναλυτές στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους επισημαίνουν πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 0,9% το 2023 και 2,3% το 2024, κάτι που οφείλεται στην ανθεκτική οικονομία της χώρας, καθώς επίσης και στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη. Η Fitch χαρακτηρίζει ως «ορόσημο» το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο φέρνει σημαντικές επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό αναμένεται από το 9,3% το 2022 να πέσει στο 5% το 2023 και στο 1,5% το 2024.

Οι αναλυτές βλέπουν πως το ρίσκο για τις τράπεζες είναι περιορισμένο και πως έχουν εξυγιάνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους και «βλέπουν» περίοδο ανάπτυξης.  Αν και o δανεισμός των νοικοκυριών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από το β' τρίμηνο του 2022 έχει επιταχυνθεί με τις εταρείες να στηρίζονται χρηματοδοτικά από το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα μειώνεται η ανεργία και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είχαν αποτέλεσμα. Ωστόσο η αύξηση των τιμών ακινήτων αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις σε όσους έχουν πάρει δάνεια. 

Τι ανέφερε η προηγούμενη έκθεση

Στην προηγούμενη έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο η Fitch προέβλεπε τη σταθερή πτώση του λόγου του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ έως το 2024. Όπως εκτιμούσε η Fitch, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 175,4% μέχρι το τέλος του 2022, κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία και από 193,3% στο τέλος του 2021 . Στη συνέχεια, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 174,4%, πριν φτάσει στο 170,4% στο τέλος του 2024, καθώς o προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, ο δείκτης χρέους το 2024 εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι μεταξύ των υψηλότερων κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση Fitch και πάνω από 3 φορές τον διάμεσο «BB».

Οι εκτιμήσεις της Societe Generale

Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Societe Generale είχε αναφέρει σε έκθεσή της πως η επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανή έως τις 21 Απριλίου, εκτιμώντας πως η S&P μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναβάθμιση. Η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται δημοσιονομικά και θα καταγράψει πλεονάσματα από το 2023 έως και το 2026 με το χρέος ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται στο 147% συγκλίνοντας με την Ιταλία έως το 2027.

Οι ισχυρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ενίσχυσαν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τα κεφάλαια του προγράμματος NGEU της ΕΕ θα βοηθήσουν και στη συνέχεια την οικονομική ανάπτυξη. Ο οίκος σημειώνει ότι «το 75% του συνολικού χρέους αποτελείται από δάνεια χαμηλού κόστους, κυρίως από Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Η υπεραπόδοση και ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος».

Αναφορά γίνεται και στον τραπεζικό τομέα και το κρατικό πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής», το οποίο, «βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs) με κρατική εγγύηση. Παρά τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένουμε ότι θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα», λέει η γαλλική τράπεζα.