Το FF Group, η αδυναμία απάντησης και τα... δαιμόνια στην αγορά

Το FF Group, η αδυναμία απάντησης και τα... δαιμόνια στην αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ο... ιός της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας διασπείρεται πλέον στην αγορά, τόσο από την περίπτωσης της Folli Follie που «ξύπνησε»... δαιμόνια, όσο από την απουσία ορατότητας για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, με τις αγορές να διαβάζουν αρνητικά τον όποιο απεγκλωβισμό.

Οικονομία, χρηματιστήριο και ομόλογα, μαρτυρούν την ανησυχία των αγορών για την επόμενη ημέρα της χώρας, όταν βγει από την «ομπρέλα» των μνημονίων και των προγραμμάτων προσαρμογής.

Αυτό καθρεφτίστηκε ξεκάθαρα χθες όπου σε μια ημέρα ελεγχόμενης πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων και του ιταλικού ΙΒΕΧ 25, αλλά και σχετικά καλής συμπεριφοράς στην αγορά ομολόγων, το Χ.Α. «βούτηξε» άναρχα σε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών, με οδηγό τη Folli Follie...

Η εικόνα της Folli Follie αρχίζει και γίνεται πλέον δραματική και η αδυναμία ουσιαστικής απάντησης, είναι η γενεσιουργός αιτία για να μπουν... δαιμόνια σ'' όλη την αγορά.

Μετά το προχθεσινό -16,47%, χθες έκλεισε με νέες μεγάλες απώλειες 24,88% πέφτοντας στα 4,80 ευρώ που είναι νέα χαμηλά έξι και πλέον ετών! Στη μετοχή εξαϋλώνονται περιουσίες καθημερινά! Την Τρίτη είχε κλείσει στα 7,65 ευρώ, την Τετάρτη έκλεισε στα 6,39 ευρώ, ενώ χθες κατρακύλησε στα 4,80 ευρώ! Και όλα αυτά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

Θυμίζουμε ότι πριν δημοσιευτεί η έκθεση του QCM η μετοχή βρίσκονταν πάνω από τα 15 ευρώ με την αποτίμηση πλέον του 1 δισ. ευρώ, ενώ χθες έπεσε στα 321 εκατ. ευρώ! Από τη δημοσίευση της έκθεσης έως χθες, η μετοχή υποχωρεί περίπου 70%, που σε κεφαλαιοποίηση μεταφράζεται σε απώλειες 705 εκατ. ευρώ! Αυτό, μέσα σε τόσο λίγες συνεδριάσεις, δεν έχει ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία του Χ.Α.!

Αρκετές εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund, ο προβληματισμός είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος, καθώς τα περιθώρια στενεύουν, ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί, οι επενδυτές παραμένουν στο σκοτάδι, με τη μετοχή να κατακρημνίζεται στο ταμπλό!

Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο προβεβλημένους ομίλους του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος μετά την έκθεση του QCM έχει σχεδόν διαλυθεί στο ταμπλό, με τη διοίκηση να αδυνατεί να βγει μπροστά με δυναμική και να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα.

Και όσο η διοίκηση αδυνατεί να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις, η αγορά εύλογα – όπως εξ αρχής έκανε – πιστεύει το QCM και κινείται αναλόγως...

Αυτοί που ρευστοποιούν τη μετοχή είναι θεσμικά χαρτοφυλάκια εγχώρια αλλά και ξένα, αλλά και κωδικοί retail. Φυσικά, αρκετά από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν και λόγω... καταστατικού, δεδομένου ότι η μετοχή βγήκε από το MSCI Standard Greece και υποβιβάστηκε στον MSCI Smal Cap.

Στο Χονγκ Κονγκ δίνεται η μητέρα των μαχών

Η κατάσταση είναι δραματική καθώς η... μητέρα των μαχών δίνεται στο Χονγκ Κονγκ, έδρα της μεγαλύτερης θυγατρικής και «πηγή» των επίμαχων στοιχείων που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από το fund. Εκεί βρίσκεται σύσσωμη σχεδόν η οικογένεια Κουτσολιούτσου, όπου προσπαθούν να συλλέξουν τα στοιχεία για νούμερα, καταθέσεις, καταστήματα και ευρύτερο εκτόπισμα, ώστε να τα παρουσιάσουν.

Έρμαιο φημών

Όσο η διοίκηση δε βγαίνει μπροστά, τόσο περισσότερο «ανθίζουν» οι διάφορες φημολογίες περί της αδυναμίας να δείξει ότι έχει τα κεφάλαια που υποστήριζε ότι έχει και τόσο περισσότερο βγαίνουν σενάρια για τη μετοχή.

Δημοσιεύματα, φήμες, σενάρια και γενικευμένο... σκοτάδι, οδηγούν τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις χωρίς αύριο. Η αίσθηση της αγοράς είναι πως η διοίκηση της εταιρείας είναι απούσα, ή τουλάχιστον αντιμετωπίζει μια τόσο ιστορική κρίση με τρόπο κατώτερο των περιστάσεων.

Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν η διοίκηση θα μπορέσει να δείξει τα στοιχεία που καλείται να δείξει. Το fund QCM έθεσε θέματα που έως τώρα δεν έχουν απαντηθεί. Η αγορά αναρωτιέται αν υπάρχουν όντος τα χρήματα που στα επίσημα έγγραφά της η εταιρεία υποστήριζε ότι έχει.

Η αγορά, που σε τέτοιες περιπτώσεις «διαβάζει» τη δική της αλήθεια, δείχνει πως δεν πιστεύει τη διοίκηση της εταιρείας αλλά τα λεγόμενα του αμερικανικού fund.

Ο στρατηγικός εταίρος του ελληνικού ομίλου παρ'' ότι αρχικώς στήριξε την επένδυσή του, ανεβάζοντας το ποσοστό τους από 13,89% σε 16,37%, τηρεί (δημοσίως) προσεκτική μεν στάση, χωρίς εύκολους αφορισμούς, όπως έχει ζητήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο εξηγήσεις, αποδείξεις και... στοιχεία.

Γιατί η Επ. Κεφαλαιαγοράς δεν προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης

Πολλά έχουν γραφτεί για το γεγονός ότι η εποπτική αρχή δεν προχώρησε σε άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης όταν δημοσιεύτηκε η ανάλυση του αμερικανικού fund την Παρασκευή 4 Μαΐου. Αρκετοί καταλογίζουν στην Ε.Κ. έλλειψη αντανακλαστικών και έλλειμμα αποφασιστικότητας.

Οι ίδιοι, φέρνουν το παράδειγμα της περίπτωσης των Πλαστικών Κρήτης, που όταν απήχθη ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Λεμπιδάκης, αμέσως η μετοχή βγήκε από το ταμπλό και επανήλθε ύστερα από σχεδόν έξι μήνες, μετά το αίσιο τέλος αυτής της ιστορίας!

Στην περίπτωση των Folli Follie όμως, κατά την κρίση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, είχαμε άλλα δεδομένα. Η λογική που επικράτησε στο… αρχηγείο της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, ήταν ότι «δεν μπορούμε να βγάλουμε μια μετοχή από το ταμπλό – και μάλιστα του FTSE 25 – επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα»!

Το νόημα της απόφασης της εποπτικής αρχής για μη αναστολή, εδράζεται στο αξίωμα πως... δεν αποτελεί τεκμήριο… ενοχής - ή τεκμήριο καταστροφής - ένα δημοσίευμα (που εύλογα μπορεί να είναι κακόβουλο, ψεύτικο, «πληρωμένο», ή εμπαθές), οπότε δεν είναι δυνατόν – σε κάθε τέτοια περίπτωση – να γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης.

Επίσης, αν και εφόσον γίνονταν αναστολή από αυτό το δημοσίευμα, τι θα γίνονταν αν υπήρχε μπαράζ τέτοιων δημοσιευμάτων για μια σειρά εισηγμένων; Θα προχωρούσε η Ε.Κ. σε αντίστοιχο μπαράζ αναστολής διαπραγμάτευσης; Για δημοσιεύματα; Που κανείς δεν ξέρει από που προήλθαν;

Ρόλο επίσης φαίνεται να έπαιξε και το γεγονός ότι πρόκειται για μια μετοχή της... ελίτ του Χ.Α. ήτοι του FTSE 25 που ασφαλώς θα προξενούσε πλήγμα στο πρεστίζ της αγοράς, ειδικά αν κρατούσε καιρό η διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και η εποπτική αρχή δεν περίμενε τέτοιο «μακελειό» στη μετοχή. Επίσης, προστασία του επενδυτικού κοινού δεν είναι μόνο η αναστολή, είναι και η παραμονή στη διαπραγμάτευση... Γιατί μια αγορά πρέπει να είναι ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, δίνοντας το δικαίωμα αγοράς ή πώλησης.

Αυτό βεβαίως, όταν υπάρχει η προϋπόθεση της έγκαιρης και ορθής πληροφόρησης, που στην περίπτωση του FF Group δεν είχαμε, ούτε υφίσταται ακόμη. Από εκεί και πέρα, όταν η πορεία της μετοχής «συμφωνεί» με το δημοσίευμα, τότε ασφαλώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα...