ΕΖΑ: Καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στα πρότυπα της... Γερμανίας

ΕΖΑ: Καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στα πρότυπα της... Γερμανίας

Ένα καινοτόμο και ουσιαστικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υλοποιεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το νέο πρόγραμμα ενισχύθηκε από τη μεταρρύθμιση που προωθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των νέων.

Στην ουσία η ΕΖΑ ακολουθεί το λεγόμενο διττό και επιτυχημένο σύστημα της Γερμανίας, όπου συνδέεται η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική κινητικότητα και στη διαμόρφωση στελεχών που θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις ειδικότερες δεξιότητες σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. 

Όπως δήλωσε ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος της ΕΖΑ στη σημερινή εκδήλωση της εταιρείας, σχετικά με το συγκεκριμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα, οι σπουδαστές όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους θα έχουν μια πλήρη πιστοποίηση από τα κεντρικά επιμελητήρια της Γερμανίας για το επάγγελμα του ζυθοποιού. Δεν πρόκειται λοιπόν για μία απλή αναβάθμιση των δεξιοτήτων, αλλά στην ουσία για ένα «εισιτήριο» διεθνές στην εν λόγω αγορά. Οι σπουδαστές, μέχρι να πάρουν την πιστοποίησή τους, κατά 70% εργάζονται στην εταιρεία και κατά 30% γίνονται αποδέκτες θεωρητικής γνώσης.

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης περιλαμβάνει τη διαμόρφωση μιας ολιστικής αντίληψης των σπουδαστών, που ξεκινά από τον κύκλο παραγωγής, την παραγωγική διαδικασία, την αειφόρο ανάπτυξη, τη διαχείριση αποθεμάτων, έως και το πως σερβίρεται ή ψύχεται η μπύρα. Σημειώνεται πως καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι καταγράφουν τι παρακολουθούν, υπάρχει συνεχές rotation και πριν πάρουν το διεθνές πιστοποιητικό ζυθοποιού δίνουν γραπτές εξετάσεις. 

Ο αρχιτέκτονας του προγράμματος, κ.Συριανός υπογράμμισε  πως στη χώρα μας παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών και η βιομηχανία δυσκολεύεται να προσλάβει νέους με συγκεκριμένες δεξιότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα κατάρτισης αποσκοπεί στη διαμόρφωση σύγχρονων στελεχών της ζυθοποιίας, που θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και θα δημιουργούν αυθεντικές ελληνικές μπύρες. 

Από τη μεριά του ο Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως πολλοί αποδίδουν το γερμανικό οικονομικό θαύμα στο σύστημα εκπαίδευσης που έχει υιοθετηθεί. Όπως επεσήμανε υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα που διασφαλίζουν καλά αμειβόμενες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, στις οποίες δεν στρέφονται αρκετοί νέοι εξαιτίας της νοοτροπίας που υπάρχει στην ελληνική οικογένεια για σπουδές σε κλάδους όπως η νομική, η ιατρική και η αρχιτεκτονική.

Το σύστημα λοιπόν που ακολουθείται στη Γερμανία αφορά στην έμμισθη εργασία των νέων σπουδαστών σε εταιρείες, δηλαδή στην επαγγελματική τους κατάρτιση. Το γερμανικό σύστημα κατά 30% βασίζεται σε θεωρητικές γνώσεις και κατά 70% στην έμπρακτη μαθητεία, η οποία αμείβεται και διασφαλίζει την απορρόφηση του νέου από την αγορά εργασίας. 

Τέλος, ο γενικός γραμματέας διά βίου μάθησης, Γιώργος Βούτσινος τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, δηλαδή της έμμισθης απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων των νέων σπουδαστών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, το οποίο καταρτίστηκε με τη συμμετοχή των εταίρων, δηλαδή των εταιρειών, του κράτους, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι οι νέοι να απορροφώνται γρήγορα από την αγορά εργασίας και να έχουν τα απαραίτητα εκείνα προσόντα που διασυνδέονται με την παραγωγή και εν γένει την αγορά εργασίας.