Ευρωζώνη: Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός, παραμένει στο χαμηλό 5 ετών η ανεργία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός, παραμένει στο χαμηλό 5 ετών η ανεργία

O ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού της ευρωζώνης επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο του για σχεδόν δύο έτη, ωστόσο η διαρκής άνοδος προς το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει αμφίβολη καθώς παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, όπως μετέδωσε το Marketwatch.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται πιο αργά από ό,τι επιθυμεί η ΕΚΤ για περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ το Μάιο υποχωρούσαν μάλιστα, παρά τη σειρά πακέτων τόνωσης που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014.

Τα πακέτα τόνωσης της ΕΚΤ περιλάμβαναν αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων, ενώ επεκτάθηκαν και σε εταιρικούς τίτλους και φτηνά δάνεια για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Η Eurostat ενημέρωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% το Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενισχυμένες σε σχέση με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 0,2% τον Αύγουστο και το υψηλότερο επίπεδό του τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο, παραμένει ακόμα πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για σχεδόν 2%.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν επίσης ότι εξαιρουμένης της ενέργειας, η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο, σε 0,8% από 0,9% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό - παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8%.

Επιπλέον, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Παρασκευή, βοηθούν να ερμηνευτεί γιατί οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν τόσο αδύναμες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο (χαμηλό 5ετίας) 10,1% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό των ΗΠΑ. Περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία αυξήθηκε κατά 8.000, η δεύτερη αύξησή του μέσα σε τρεις μήνες, δείχνοντας ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας, που διαφαινόταν στα τέλη του έτους, έχει βαλτώσει. Πρόκειται για ένδειξη ότι η καταναλωτική ζήτηση μόνο ελαφρώς θα αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθιστώντας το έργο της ΕΚΤ ακόμα πιο δύσκολο.