Ευκ. Τσακαλώτος: O δύσκολος συμβιβασμός και τα τεστ της αριστερής κυβέρνησης

Ευκ. Τσακαλώτος: O δύσκολος συμβιβασμός και τα τεστ της αριστερής κυβέρνησης

Ως έναν «πολύ δύσκολο συμβιβασμό» περιγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian τη νεότερη συμφωνία διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η οποία έκλεισε με την κυβέρνηση να έχει την πλάτη στον τοίχο, όπως σχολιάζει το βρετανικό έντυπο, σύμφωνα με το skai.gr. 

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση. Αλλά, σχολιάζει το δημοσίευμα, το κλίμα έχει αλλάξει και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον ήπιο ακαδημαϊκό που έχει αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρεί ως κλειδί για την επιτυχία την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή κρίνεται αναγκαία για να δώσει στους επενδυτές το πράσινο φως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για να αρθεί η πιθανότητα του Grexit.

Ο υπουργός θα ήθελε να δει τη συζήτηση για το χρέος να αρχίζει τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει εξάλλου ότι το πραγματικό τεστ για μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει, αλλά να το εφαρμόσει αφήνοντας περιθώριο για «ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».

Παραδέχεται επίσης ότι δεν έχουν γίνει πολλά επί ενός άλλου κρίσιμου τεστ, την αντιμετώπιση της «ολιγαρχικής ελίτ», όπως αναφέρει ο Guardian. Δηλώνει δε ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσει την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης.

«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιος και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», συμπληρώνει ο υπουργός. Όπως λέει, κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Ως μεγαλύτερη ανησυχία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τη «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει, «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις».

Τονίζει επίσης ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά, ενώ προβλέπει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2016. «Είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.