Εξαπλασιασμός κερδών μετά τον μετασχηματισμό για την Μυτιληναίος

Εξαπλασιασμός κερδών μετά τον μετασχηματισμό για την Μυτιληναίος

«Έτος ορόσημο» χαρακτηρίζει το 2017 η εταιρεία Μυτιληναίος, καθώς ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, δύο σχεδόν μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα ο εταιρικός μετασχηματισμός. Παράλληλα, η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου τον Ιούνιο, καταδεικνύουν, σύμφωνα με τη διοίκηση, την εμπιστοσύνη της αγοράς για την εταιρεία που εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή. 

Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας «απογειώθηκαν» στα 80,7 εκατ. ευρώ από 12,4 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, πετυχαίνοντας άνοδο της τάξεως του 548,5%. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 0,564 ευρώ έναντι 0,106 ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 430,6%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 156,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 54,5% έναντι 101,4 εκατ. που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 811,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 27,6%.

«Το 2017 αποτελεί έτος ορόσημο καθώς η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, δύο σχεδόν μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου τον Ιούνιο, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς για την εταιρεία που εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή. Στο Α' Εξάμηνο 2017, η Μυτιληναίος παρουσίασε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών 548%, στηριζόμενη πρώτιστα στην εξαιρετική επίδοση του Τομέα της Μεταλλουργίας αλλά και στις ισχυρές επιδόσεις που πέτυχαν οι Τομείς Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. Η οικονομική επίδοση της Μυτιληναίος όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσίευση αποτελεσμάτων ως ενιαία εταιρική οντότητα δείχνει ότι η Μυτιληναίος βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την ελληνική οικονομία» επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ΚΟΔ ύψους 300 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με κουπόνι 3,10%.

Μεταλλουργία

Ενδεικτικό είναι ότι ο τομέας μεταλλουργίας κατέγραψε κύκλο εργασιών 275,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 33,9% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 224,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν στα €80,5 εκατ., έναντι €37,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η επίτευξη της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας αποδίδεται από τη διοίκηση στη συνεχιζόμενη δραστική μείωση του κόστους, καθώς επίσης και στις χαμηλές τιμές πρώτων υλών και ναύλων.

Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου

Ο τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών 237,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 29,3% του συνολικού κύκλου εργασιών στο Α' εξάμηνο του 2017, έναντι 152,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται, όπως τονίζει η εταιρεία, κυρίως στη σταθερή ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας στη λιανική αγορά ενέργειας αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων του Τομέα στο Α' Εξάμηνο του 2017.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 37,3 εκατ. έναντι 27,2 εκατ., σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2016.

Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη δυνατότητας εισαγωγών λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε χώρες της Κ. Ευρώπης ιδιαίτερα κατά το Α' Τρίμηνο του έτους, συντέλεσαν στην αύξηση της συμμετοχής των μονάδων Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό μείγμα που διαμορφώθηκε σε 28% στο Α' Εξάμηνο του έτους.

Συνολικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων της Εταιρείας ξεπέρασε τις 2 εκατ. MWhrs στο Α' εξάμηνο του έτους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 9,0% της εγχώριας παραγωγής. Σημειώνεται το ιδιαίτερα επιτυχημένο Α' εξάμηνο της Διεύθυνσης Φυσικού Αερίου που κατόρθωσε να εξασφαλίσει στις βιομηχανικές και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Μυτιληναίος, λίαν ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας Φυσικού Αερίου.

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών

Ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών 299,9 εκατ. στο Α' Εξάμηνο του 2017 που αντιστοιχεί σε 37,0% του συνολικού κύκλου εργασιών έναντι 258,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 46,8 εκατ. έναντι 42,1 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2016.

«Η ανάληψη της νέας σύμβασης του έργου BRIDGE POWER ύψους 363 εκατ. δολαρίων που αφορά στην κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία ενός ενεργειακού έργου fast- track 200MW με καύσιμα υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο και diesel, στην Γκάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μυτιληναίος.

Προοπτικές για το 2017

Το επόμενο διάστημα η εταιρεία, μετά την επιτυχή έκδοση του ΚΟΔ και την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού εστιάζει στην ισχυρή ανάπτυξη των επιχειρηματικών τομέων και στην επιτάχυνση της επίτευξης των συνεργιών της εταιρικής συγχώνευσης, που θα δημιουργήσουν περαιτέρω αξία για τους μετόχους.

Στον τομέα της Μεταλλουργίας ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παραμείνει ισχυρός και στο Β' εξάμηνο του 2017, δρώντας υποστηρικτικά για τις τιμές του αλουμινίου. Παράλληλα, όπως επεσήμανε η διοίκηση, η συνεχής προσήλωση στον αυστηρό έλεγχο τους κόστους παραγωγής της εταιρείας δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη ισχυρών οικονομικών επιδόσεων στο σύνολο του έτους.

Στον τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, με εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW σε λειτουργία, η εταιρεία τονίζει πως «η Μυτιληναίος έχει εδραιώσει τη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού και προμηθευτή ενέργειας, διασφαλίζοντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την προώθηση της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Στον τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών η Μυτιληναίος, στο πλαίσιο του νέου επιχειρηματικού μοντέλου και στηριζόμενη στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, επιδιώκει την ανάληψη νέων συμβάσεων εστιάζοντας σε αγορές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αμερική, η Υποσαχάρια Αφρική και άλλες
αγορές.