Του Βασίλη Γεώργα
Με τον αέρα εκείνων που πιστεύουν ότι είναι σε θέση να βάζουν όρους και να απαιτούν, μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για το Euro Working Group τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Η δήλωση του πρωθυπουργού (στη Real News) ότι «δεν διεκδικούμε απλώς, αλλά απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο» δείχνει ότι ο Α. Τσίπρας παίρνει ένα μάλλον ριψοκίνδυνο στοίχημα ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης με ρίσκο να μην μπορέσει να τον ξεπεράσει.
Το γεγονός ότι η «απαίτηση» πέφτει στο τραπέζι ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να εγκλωβίζεται στη γωνία του ρινγκ εξαιτίας της καθυστέρησης στην εφαρμογή των περισσότερων προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης αλλά κυρίως λόγω της σφοδρής αντίδρασης των δανειστών για την πολιτική αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών και ελληνικών στατιστικών στοιχείων μέσω της υπόθεσης Γεωργίου, υποδηλώνει είτε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης στο εσωτερικό, είτε ενδεχομένως την «βεβαιότητα» ότι λόγω συγκυριών και «συμμαχιών», οι αποφάσεις θα επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα, κόντρα στην εκπεφρασμένη γαλλο-γερμανική θέση για αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους βήμα-βήμα μετά το 2018. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι πράγματι σε θέση να «απαιτεί» από τους δανειστές και τι ακριβώς.
Η συμμετοχή του «τεχνοκράτη» αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στο EWG, αλλά με την ταυτόχρονη παρουσία στις Βρυξέλλες των βασικών πολιτικών διαπραγματευτών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη οι οποίοι θα συναντηθούν με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα του χρέους, των πρωτογενών πλεονασμάτων και την υπόθεση Γεωργίου, μαρτυρούν ότι η αποστολή χρειάστηκε να αναβαθμιστεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους
Παρότι το σημερινό EWG αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, είναι μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί αναμένονταν να γίνει μια πρώτη τεχνική παρουσίαση των προτάσεων του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μέχρι και χθες διοχετεύονταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μην καταθέσει τελικά σήμερα τις προτάσεις του, κάτι που αν ευσταθεί, συνεπάγεται μεγαλύτερη καθυστέρηση της διαδικασίας.
Εκείνο, που φαίνεται πως μέτρησε περισσότερο ώστε η ελληνική πλευρά να θέσει στο τραπέζι με επιτακτικό τρόπο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, είναι οι πληροφορίες ότι οι δανειστές απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για εκ των προτέρων μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του 3,5% από το 2018 και μετά. Σχετικά μηνύματα είχαν σταλεί ήδη από το καλοκαίρι στην κυβέρνηση μετά την υποβολή της ελληνικής πρόταση και της υποστήριξης που έτυχε από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωστόσο παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, η στάση του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί μέχρι σήμερα.