Έσοδα τουλάχιστον €3 δισ. αναμένει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ

Έσοδα τουλάχιστον €3 δισ. αναμένει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ

Της Αντιόπης Σχοινά

Έσοδα, περί τα 3 δισ. ευρώ, αναμένει κατ' ελάχιστον η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από το άμεσο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το 2016. Αυτό περιλαμβάνει τα περιφερειακά αεροδρόμια (όπου το έσοδο είναι 1,23 δισ. ευρώ), τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, το Ελληνικό, την πώληση του 16% του ΔΕΣΦΑ, τον Αστέρα καθώς και τα ακίνητα της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Δίνοντας ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος, Στέργιος Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τον ΟΛΠ μετατίθεται για τις 21 Δεκεμβρίου, στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει υπογραφή της σύμβασης με τη Fraport, και πως από αύριο ξεκινά το due diligence του ΔΕΣΦΑ. Ειδικά για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ιταλική Snam και η κοινοπραξία των εταιρειών Fluxys - Enagas.

Όσον αφορά στον ΟΛΘ, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται για τον Απρίλιο του 2016. Επίσης έχει δρομολογηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βελτίωση των όρων της σύμβασης για το Ελληνικό ώστε να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις και να ξεκινήσει η αδειοδότηση.

Για τον Αστέρα, αναμένεται άμεσα να κατατεθεί προς το ΣΤΕ νέο σχέδιο, καθώς η προηγούμενη πρόταση περιελάμβανε υψηλή οικιστική ανάπτυξη η οποία απορρίφθηκε από το ΣΤΕ. Πλέον η δόμηση, από 35.000 τμ και 200 κατοικίες έχει προσαρμοστεί και περιοριστεί σε ελάχιστες οικίες οι οποίες μάλιστα θα δημιουργηθούν πάνω σε ήδη υπάρχοντα κτίρια.

Για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, ο κ. Πιτσιόρλας, σημείωσε αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μια τροποποίηση προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδικασία.

Αναφερόμενος στο νέο υπερταμείο των 50 δισ. ευρώ, τη δημιουργία του οποίου έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό πρέπει να εντάσσονται το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ και άλλου τέτοιου τύπου αρχές και να μην ξεκινήσει από το μηδέν ώστε να μπορέσει να αποδώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τόσο για την ελάφρυνση του χρέους όσο και για τις επενδύσεις του ελληνικού δημοσίου.

Όσον αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έχει πάρει παράταση ενός μήνα και μετατίθεται για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπενθύμισε, επίσης, ότι ενώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις κατευθύνονται 100% στη ελάφρυνση του χρέους, με το νέο υπερταμείο το 50% των εσόδων θα κατευθύνεται στο χρέος ενώ το υπόλοιπο σε επενδύσεις.

Κατά της διάρκεια της συνέντευξης, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στα υδατοδρόμια, τα οποία ανέρχονται στα 52, θέτοντας τα τέλη Φεβρουαρίου ως χρονικό ορίζοντα για την αδειοδότηση των πρώτων 12, τονίζοντας πως είναι έργο πνοής για την τουριστική ανάπτυξη και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Διαβάστε ακόμα:

- Το αεροδρόμιο (στο Καστέλι) έχει την δική του ιστορία