Έσκασε η φούσκα της χρυσής βίζας

Έσκασε η φούσκα της χρυσής βίζας

Να ξεφουσκώνει φαίνεται η ορμή της χρυσής βίζας ως δύναμη πυρός του ελληνικού real estate που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τμήμα των ξένων επενδύσεων. Κι αυτό εξαιτίας τόσο της αλλαγής των δεδομένων για τους Κινέζους, ύστερα και από την επέλαση της πανδημίας όσο και της ανόδου της αγοράς ακινήτων που ενθαρρύνει πολλούς ξένους αγοραστές να πουλήσουν.

Με τα δεδομένα αυτά γίνεται κατανοητό, ίσως, γιατί ο αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» είναι μειωμένος κατά 544, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο αριθμός δηλαδή όσων είναι κάτοχοι αδειών στο τέλος Ιουνίου είχε υποχωρήσει σε 9.075 από 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, μείωση που καταγράφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος.

Πού αποδίδεται η πτώση του αριθμού των αδειών διαμονής; Στο γεγονός ότι κάποιοι από τους ξένους ιδιοκτήτες πούλησαν τα ακίνητά τους, σε τιμή, πολλές φορές, πολλαπλάσια της τιμής κτήσης.  Πρώτοι στην κατηγορία των πωλητών είναι οι Κινέζοι, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι των οποίων ο αριθμός υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Το πρόγραμμα της χορήγησης άδειας διαμονής έναντι επένδυσης τουλάχιστον 250 χιλ.ευρώ σε real estate καθιερώθηκε το 2014 με στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων. Κι αυτό επειδή εκτός από τα κεφάλαια για την απόκτηση ακινήτου, ένα μεγάλο ποσό δαπανάται σε δικηγορικές, συμβολαιογραφικές αμοιβές και σε αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των επενδυτών και των οικογενειών τους μέσα από τη δαπάνη για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας, εάν ληφθεί υπόψη η οικονομική επιφάνεια και ο τρόπος ζωής τους, αλλά και το όφελος που προκύπτει από υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης των ακινήτων τους. Και βέβαια υπάρχουν και σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη από τους φόρους που εισπράττονται. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει -ούτε είναι δυνατόν- κάποιος περιορισμός πώλησης ενός ακινήτου που έχει αποκτηθεί μέσω του καθεστώτος της χρυσής βίζας, πολλοί ξένοι έχουν πουλήσει.

Γιατί έχουν πουλήσει; Λόγω της ανόδου των τιμών που εξασφαλίζει σημαντικές υπεραξίες, εάν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή κτήσης π.χ. το 2014, σε σχέση με σήμερα, ήταν πολύ χαμηλότερη. Όπως και η δυνατότητα που διαθέτουν αντί να αγοράσουν ακίνητο, να εξασφαλίζουν άδεια διαμονής, διατηρώντας καταθέσεις τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Διαχρονικά τις πρώτες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών καταλαμβάνουν η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, με τον μέσο όρο του εισοδήματος που δαπανάται για αγορά ακινήτου μέσω Χρυσής Βίζας να είναι της τάξεως των 260 χιλ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του δραματικού περιορισμού των deals από Κινέζους, οι δύο αυτές κατηγορίες αγοραστών αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πτώση των διασυνοριακών συναλλαγών στο real estate. Από την άλλη πλευρά, αγοραστές από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ταϊβάν εκδηλώνουν ζήτηση για την απόκτηση ακινήτων μέσω Χρυσής Βίζας. Κι αυτό  λόγω είτε του Brexit είτε της ύπαρξης γεωπολιτικής αστάθειας (π.χ. της κόντρας της Ταϊβάν με την Κίνα).

Σημειώνεται ότι τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 74,8% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, οπότε τα ξένα κεφάλαια δεν είχαν υπερβεί τα 214 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχαν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων από ξένους συνολικά λίγο περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, με ποσοστό της τάξεως του 25% να προέρχεται από τη Χρυσή Βίζα.