Έρχεται το πρώτο ελληνικό «πράσινο ομόλογο» - Τι άκουσαν οι επενδυτές στην Ν. Υόρκη

Έρχεται το πρώτο ελληνικό «πράσινο ομόλογο» - Τι άκουσαν οι επενδυτές στην Ν. Υόρκη

«Δεδομένου του σημερινού ευμετάβλητου περιβάλλοντος στις κεφαλαιαγορές και λόγω της ευνοϊκής δομής του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η δραστηριότητα έκδοσης και διαχείρισης για το 2022 θα είναι ευέλικτη σε όλες τις πτυχές της, τόσο από την άποψη του χρόνου πρόσβασης στις αγορές όσο και ως προς τον όγκο των εκδόσεων, τις διάρκειες, κ.λπ».

Στη λέξη «ευελιξία» και στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων, επικεντρώθηκε λοιπόν ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην ομιλία του στο συνέδριο του Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει και χθες ακόμη υψηλότερα φτάνοντας κοντά στο 2,9%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όλη η αγορά αναρωτιέται αν ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε επόμενη έκδοση ή θα κάνει χρήση του πλεονεκτήματος που εξασφαλίζουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για να περιμένει καλύτερες συνθήκες στην αγορά.

Ουσιαστικά, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν δεσμεύεται από τον στόχο που είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου για ένα εμπροσθοβαρές εκδοτικό πρόγραμμα με στόχο το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ για το 2022 να γίνει στους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Τι είπε ουσιαστικά στους επενδυτές ο Δημήτρης Τσάκωνας;

1. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα αναφοράς συμπληρώνοντας τα κενά στο φάσμα λήξεων, παρέχοντας επιπλέον ρευστότητα και μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Στόχος του ΟΔΔΗΧ να διατηρηθεί μια κανονική κλήση στην καμπύλη αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων.

2. Παραμένει ο στόχος για έκδοση πράσινου ομολόγου μέσα στο 2022. Δεν απορρίπτεται δε η δυνατότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της «πράσινης» στρατηγικής χρηματοδότησης ώστε να ενσωματώνει έργα και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα ή έργα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη εν γένει. Στόχος της έκδοσης πράσινου ομολόγου θα είναι η επέκταση της βάσης των επενδυτών

3. Στόχος παραμένει η περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του χρέους τόσο του ποσοστού των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως προς το ΑΕΠ όσο και του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Νούμερα δεν ειπώθηκαν στις ομιλίες στη Νέα Υόρκη ωστόσο οι προβλέψεις φέρνουν την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και στο 180-183% μέχρι το τέλος του 2022 κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ στα 200 δις. ευρώ.