Επιστρέφουν οι παχιές αγελάδες, δισ. σε bonus στελεχών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Επιστρέφουν οι παχιές αγελάδες, δισ. σε bonus στελεχών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βάζουν στην άκρη ρευστότητα για την πληρωμή παχυλών μπόνους στα αποδοτικά στελέχη τους σε μια περίοδο φρενίτιδας εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς η κερδοφορία τους ανακάμπτει.

Οι τράπεζες προσθέτουν δισεκατομύρια δολάρια στα bonus pool με σκοπό να καθησυχάσουν τα ανήσυχα στελέχη τους ότι φέτος θα ανταμειφθούν για τα deal που έκλεισαν μετά από τις ισχνές αγελάδες του 2020.

Οι πληρωμές που σχεδιάζουν μπορεί να υστερούν σε σύγκριση με τα μπόνους που πληρώνουν οι επενδυτικές τράπεζες στη Wall Street, ωστόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες ρισκάρουν τη δημόσια κατακραυγή σε μια περίοδο που πολύς κόσμος και επιχειρήσεις παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά καθώς η κρίση της πανδημίας δεν έχει τελειώσει.

Στη Βρετανία η Barclays αύξησε το bonus pool κατά 46% στα 1,1 δις στερλίνες από 749 εκατ. πέρυσι ενώ η HSBC πρόσθεσε $900 εκατ. στον κουμπαρά των μπόνους το πρώτο εξάμηνο. Στη Standard Chartered η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στις αμοιβές των αποδοτικών στελεχών το πρώτο εξάμηνο αύξησε τα κόστη της κατά 8% στα $5,1 δις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει κορυφωθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, η ζήτηση μετά τους περιορισμούς της πανδημίας εκτοξεύεται και η μόδα για επενδύσεις στα λεγόμενα SPAC, ειδικά οχήματα εξαγορών, έχει τονώσει τη δραστηριότητα στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής,  οδηγώντας σε πολλά ντηλ.

Στην Ελβετία η UBS αύξησε τις αμοιβές των οικονομικών συμβούλων της κατά $242 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο μετά την άνοδο των εσόδων ενώ και η γερμανική Deutsche Bank αύξησε τις αμοιβές και τις παροχές στην επενδυτική της τράπεζα κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Η τάση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια και στο δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με τους εξειδικευμένους κυνηγούς κεφαλών του χώρου στη βρετανική Heidrick & Struggles.

Όπως εξηγούν, οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον οξύ ανταγωνισμό για ταλαντούχα τραπεζικά στελέχη που σημαίνει διακράτηση των ικανών στελεχών αλλά και με το γεγονός ότι λόγω της ανοδικής φάσης της αγοράς υπάρχουν πολλά ντηλ στα σκαριά και οι τράπεζες θέλουν να είναι έτοιμες.

Γενικότερα, η τάση είναι παγκόσμια με τις τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία να ακολουθούν τα βήματα των αμερικανικών.  

Στις ΗΠΑ η Goldman Sachs αύξησε τις απολαβές των στελεχών της κατά $3.5 δις σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα ενώ η JPMorgan μεγάλωσε τον αντίστοιχο κουμπαρά κατά $2 δις. Η Goldman επίσης ανέβασε τους μισθούς για τα εισερχόμενα στελέχη της στις $110.000 μετά από παρόμοια κίνηση από τις ανταγωνίστριες Morgan Stanley και JPMorgan που αύξησαν τους μισθούς των νεοπροσληφθέντων στελεχών.

Η τακτική αυτή ωθεί και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ακολουθήσαν τα βήματα των αμερικανικών με την HSBC να ανακοινώνει οτι οι νέοι αναλυτές που προσλαμβάνονται στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ θα αμοίβονται με $100.000 ετησίως.

Οι ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται πιό εύρωστη και η δραστηριότητα στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής έχει πάρει τα πάνω της, ξεχώριζαν πάντα σαν μια πολύ διεκδικητική αγορά όσον αφορά στα ταλαντούχα στελέχη.

Με τις απολαβές να ανεβαίνουν, στη Βρετανία, όπου οι κανονισμοί θέτουν οροφή στα μπόνους που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μισθού και οι επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις του κόσμου στις παχυλές αμοιβές κάνει τις διοικήσεις των τραπεζών πιο συγκρατημένες.

Το να πληρώνεις τεράστια μπόνους σε μια περίοδο που επιχειρήσεις και νοικοκυριά παλεύουν να τα βγάλουν πέρα θέτει ένα ηθικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν μεγάλο μέρος της πρόσφατης κερδοφορίας των τραπεζών οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, οι βρετανικές τράπεζες πιέζουν για την άρση των περιορισμών στα μπόνους.  

Τα έσοδα από εργασίες επενδυτικής τραπεζικής είναι από τη φύση τους ευμετάβλητα που σημαίνει οτι οι απολαβές πρέπει να είναι χαμηλότερες στους δύσκολους καιρούς για να διαφυλαχτεί η κερδοφορία και υψηλές όταν οι δουλειές ανθίζουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Barclays Jes Staley. «Όταν καταφέρνουμε μεγάλη αύξηση στα έσοδα, αυτό θα απεικονίζεται στις απολαβές».

Ακόμη και οι πιο συντηρητικές τράπεζες αυξάνουν τις απολαβές. Η βρετανική Lloyds που έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά στεγαστικών δανείων θα προσθέσει 100 εκατ. στερλίνες σε φετινά μπόνους μετά από τις περικοπές πέρυσι.