Επιδοτήσεις 588 εκατ.ευρώ και 98 χιλ. ρυθμίσεις δανείων
Εξωδικαστικός μηχανισμός

Επιδοτήσεις 588 εκατ.ευρώ και 98 χιλ. ρυθμίσεις δανείων

Περίπου 85.000 νοικοκυριά που δυσκολεύονταν με τα τραπεζικά τους δάνεια και πάνω από 13.000 επιχειρήσεις βοήθησαν τα ειδικά προγράμματα επιδότησης και ρύθμισης δανείων την τελευταία διετία. Το όφελος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιδοτήσεις και τις ρυθμίσεις δανείων, στις τράπεζες έφθασε τα 588,3 εκατ. ευρώ αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι από τα προγράμματα αυτά, δηλαδή το «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» επωφελήθηκαν και οι τράπεζες, καθώς τα δάνεια αυτά βγήκαν από τα «κόκκινα» άρχισαν να εξυπηρετούνται. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δίνουν οι επικεφαλής των τραπεζών στους ξένους αναλυτές, συνεχίζουν να έχουν καλή πορεία και η συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ πάνω από 90% εξακολουθεί να εξυπηρετείται.

Έμπειρα στελέχη του κλάδου σχολιάζουν ότι αυτό συμβαίνει χάρη στη ρύθμιση των δανείων που έδωσε τη δυνατότητα για ευελιξία στις δόσεις και την εξόφληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι έτσι οι επωφελούμενοι που είναι ταλαιπωρημένοι οικονομικά αλλά ειλικρινείς και συνεπείς εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δόθηκε και δίνουν τη μάχη τους.

Να σημειωθεί ότι επιπλέον 840 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρύθμισαν τις οφειλές τους, με κόστος 176 εκατ. ευρώ κάνοντας χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Αυτά τα ποσά αφορούν επωφελούμενους εκτός των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και 2 που είναι αποκλειστικά για τα τραπεζικά δάνεια.

Το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού απασχολεί σήμερα τη Βουλή σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων όπου έχουν κληθεί διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και το προεδρείο της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, με άλλα λόγια το προεδρείο των servicers.

Με αυτή τη σύνθεση λοιπόν, δεν αποκλείεται διόλου η συζήτηση να φθάσει και στο θέμα που «γειτνιάζει» και καίει servicers, τράπεζες και τα funds, αλλά ακουμπά και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, καθώς ο κίνδυνος να καταπέσουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι είσπραξης έναντι των οποίων παρασχέθηκαν οι εγγυήσεις, είναι μεγάλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εταιρίες Διαχείρισης ήλπιζαν σε τροπολογία που θα βοηθούσε στην απεμπλοκή των δικαστικών αποφάσεων που απαγορεύουν πλειστηριασμούς, αλλά διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις και προτιμά να αφήσει τον Άρειο Πάγο, να επιλύσει το ζήτημα στην Ολομέλειά του.

Εξωδικαστικός: Πέντε δισ. ευρώ χρεών για ρύθμιση σε δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες

Στο μεταξύ, περισσότερα από 9.000 αιτήματα για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που φθάνουν τα 4,7 δισ. ευρώ κυρίως σε Ταμεία και δημόσιο, αλλά και σε τράπεζες, έχουν υποβληθεί στην ειδική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μάλιστα οι οφειλές αυτές προσεγγίζουν συνολικά περίπου τα 23,5 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 18,7 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρουν σειρά στη συνέχεια για ρύθμιση με μείωση στο επιτόκιο.

Μέχρι στιγμής οι επιτυχείς ρυθμίσεις φθάνουν τις 1.498, και αφορούν οφειλές 390 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις 32.362 αιτήσεις που θα πάρουν σειρά, βρίσκονται πριν από το στάδιο της οριστικής υποβολής, με τους οφειλέτες να έχουν ξεκινήσει την αίτηση συναινώντας στην άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου. 

Από το υπουργείο Οικονομικών, τις τράπεζες και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους είχαν καταλήξει στην απόφαση να παραχωρήσουν μειωμένα επιτόκια στις ρυθμίσεις και ήδη ισχύουν μειωμένα κατά 0,75% περιθώρια, (στο 2,50% από 3,25%) για δάνεια με εγγύηση και στο 3% από 4,50% για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Για τον υπολογισμό του επιτοκίου προστίθεται σε αυτά και το τρέχον euribor τριμήνου το οποίο όμως αυξάνεται συνεχώς έχοντας φθάσει σήμερα λίγο πάνω από 1,45%.