Επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό δικτύων από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ 

Επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό δικτύων από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ 

Με την ανανέωση του δικτύου ύδρευσή της, ενός δικτύου που υπερβαίνει τα 14.000 χιλιόμετρα μήκος προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών.

Αυτό ανέφερε ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Πώς εξελίσσονται οι υποδομές ύδρευσης - αποχέτευσης σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο πλάνο της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται ακόμη το έργο του δικτύου αποχέτευσης στο τόξο της ανατολικής Αττικής. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης, γεγονός για το οποίο η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ.

Πρόκειται για ένα δίκτυο 800 χιλιομέτρων, με τρία κέντρα επεξεργασίας λυμάτων που θα καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή Γλυκών Νερών, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνα, Πικερμίου. Ήδη τα πρώτα έργα έχουν ξεκινήσει και μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν τα επόμενα έργα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα βασικά έργα υποδομής της ΕΥΑΘ, ο Γρηγόρης Πενέλης, Αντιπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρθηκε στο νέο διυλιστήριο νερού, που θα διπλασιάσει τη δυνατότητα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και ένα έργο προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ που θα αφορά στην εγκατάσταση σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στη Θεσσαλονίκης. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η επισκευή του αγωγού στην Αραβησσού, του οποίου η ζημιά οδήγησε σε διακοπή της παροχής νερού στα περισσότερα σημεία της πόλης. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πενέλης, «κάνουμε επενδύσεις σε αποκατάσταση μεγάλων δεξαμενών με αντικατάσταση μόνωσης για μηδέν απώλειες νερού. Με τον τρόπο αυτό έπεσε το ενεργειακό κόστος κατά 5% σε επίπεδο κατανάλωσης».

Ακόμη, τα επενδυτικά πλάνα της ΕΥΑΘ προβλέπουν και επιπλέον έργα, όπως σύνδεση στο δίκτυο υδροδότησης νέων περιοχών, στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως π.χ. το νοσοκομείο του ιδρύματος Νιάρχου.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Πενέλης, «θα μελετήσουμε και την υδροδότηση περιοχών που υδρεύονται από ιδιώτες σε υψηλές, δεκαπλάσιες τιμές, όπως π.χ. στη Χαλκιδική.

Καινοτομία και δίκτυα ύδρευσης

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των καινοτόμων τεχνολογιών, το επενδυτικό πλάνο, τόνισε ο κ. Τάσιος από πλευράς ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να οδεύει στην καλύτερη ψηφιακή διαχείριση των υποδομών, Διαχειριζόμαστε την Ψυτάλλεια το μεγαλύτερο κέντρο λυμάτων μετά από αυτό στο Παρίσι, ανέφερε ως παράδειγμα.

Χρησιμοποιούμε έξυπνες λύσεις σε ό,τι αφορά την αποχέτευση με τον οπτικό έλεγχο. Μια εφαρμογή που έχει ζήτηση και από δήμους εκτός ΕΥΔΑΠ. Με τον οπτικό έλεγχο δίδονται λύσεις για αποκατάσταση βλαβών του δικτύου αποχέτευσης χωρίς να καταστρέφονται οι δρόμοι.

Η ύδρευση είναι ένας άξονας που στοχεύει στο έξυπνο δίκτυο. Ξεκινά από την έξυπνη διαχείριση, την κατάλληλη ζωνοποίηση, τη διαχείριση πιέσεων και φτάνει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα δίνουν data σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ συμπλήρωσε ο κ. Πεντέλης οι προκλήσεις είναι κοινές. Το παν δεν είναι ο έξυπνος μετρητής αλλά το δίκτυο. Το πρώτο είναι η δυνατότητα να μην σπαταλάω ενέργεια (ρεύμα) και να αντλώ το νερό μια μόνο φορά και όχι δύο ή τρεις. Ακόμη σημαντική είναι η χωροθέτηση νέων δεξαμενών με έξυπνο δίκτυο και σωστό υδραυλικό μοντέλο.