Το ενδεχόμενο για «κόφτη» και μετά το 2018 άφησε ανοιχτό ο Γιώργος Σταθάκης

Το ενδεχόμενο για «κόφτη» και μετά το 2018 άφησε ανοιχτό ο Γιώργος Σταθάκης

«Ο κόφτης είναι ένας μηχανισμός, τον έχουμε θεσμοθετήσει για το 2017-2018 και είναι μηχανισμός ευρείας εφαρμογής σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διορθώσεις μετά το 2018 δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος στον Real FM, αφήνοντας πρακτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης του λεγόμενου «κόφτη» και μετά το 2018.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό ερώτημα για το αν πιθανό κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει και νέα μέτρα, καθώς και μέχρι πότε θα συνεχίσει ο «κόφτης» ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Το θέμα που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι το μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο είναι 4ετές, φτάνει μέχρι το 2020 και αναθεωρείται στο ενδιάμεσο. Δηλαδή θα αναθεωρηθεί ό,τι και να συμφωνήσουμε το 2018. Γι' αυτό το θέμα συζητάμε. Υπάρχει ακόμα απόσταση, είναι ένα θέμα ακανθώδες και αναφέρομαι στο 2019 και 2020, θεωρώντας ότι το 2017 και το 2018 έχουν συμφωνηθεί με κάποια μικρή διαφοροποίηση του ΔΝΤ για το 2018. Αυτά είναι τα δεδομένα, πάνω σε αυτά τα δεδομένα συζητάμε. Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση λήψης μέτρων και δεύτερον συζητάμε φυσικά οποιονδήποτε μηχανισμό δημιουργεί μία εγγύηση και από την άλλη πλευρά».

Στο ερώτημα αν αυτός ο μηχανισμός για τον οποίο έκανε λόγο μπορεί να είναι ο «κόφτης» ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Ο κόφτης είναι ένας μηχανισμός, τον έχουμε θεσμοθετήσει για το 2017-2018 και είναι μηχανισμός ευρείας εφαρμογής σε ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία». Και πρόσθεσε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διορθώσεις μετά το 2018 δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος ο Γιώργος Σταθάκης τα χαρακτήρισε σενάρια σημειώνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι εκτός πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης για τρεις προφανείς λόγους. Πρώτον, θα υπάρξει μία τεράστια ζημιά στην οικονομία και στην πορεία ανάκαμψής της, δεύτερον, δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της σημερινής κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία τέτοια διάσταση και τρίτον, νομίζω ότι η διεθνής κατάσταση επιβάλλει να πορευτούμε με τη σταθερότητα που έχει σήμερα η χώρα».