Εν αναμονή των... αριθμών

Εν αναμονή των... αριθμών

Τους αριθμούς που θα λύνουν τα «προβλήματα» των κόκκινων δανείων, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και της μη επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναμένουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να «κλείσουν» τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα βάζει τέλος στην «περιπέτεια» του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Τα στελέχη του υπουργείου έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη των κειμένων των διατάξεων, ώστε όποτε κι αν «κλειδώσει» η συμφωνία να είναι όλα έτοιμα, να μην χαθεί άλλος χρόνος και να αποσταλεί το τελευταίο νομοσχέδιο της πρώτης φάση του ελέγχου από του κουαρτέτο στη Βουλή προς ψήφιση, με στόχο αμέσως μετά να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι οι «λύσεις» είναι κοντά, όμως είναι άγνωστο από πού πηγάζει, αφού η απόσταση που χωρίζει ακόμη την κυβέρνηση και τους δανειστές δεν έχει γεφυρωθεί, ούτε καν στο πιο «απλό» θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πολύ δε περισσότερο στα δυο άλλα «καυτά» των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, για το θέμα της μη επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αποκάλυψε το liberal.gr, οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν από τα ισοδύναμα που τους παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και συγκεκριμένα διατύπωσαν την άποψη ότι το «κενό» στις εισπράξεις δεν μπορεί να καλυφθεί από την επιβολή νέου τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Λόγος για τον οποίο αναμένουν στο … ακουστικό τους και για νέα ισοδύναμα που πρέπει άμεσα να παρουσιάσει ο κ. Αλεξιάδης.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όπως έχει ήδη επισημάνει το Liberal.gr, έως το τέλος του έτους θα προστατεύεται το 62% των δανειοληπτών, το 2016 το 56% και φυσικά από τις αρχές του 2017 μόνο το 52% έναντι της «κόκκινης» γραμμής της κυβέρνησης για προστασία του 80% - 90% των δανειοληπτών.

Η αντικειμενική αξία θα κυμαίνεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000. Το «παζάρι» ωστόσο συνεχίζεται για το ύψος που θα τεθεί και το εισοδηματικό όριο.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εξάλλου πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι «κόκκινες» κάρτες σε χιλιάδες οφειλέτες, που θα αποβάλλονται με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η διάταξη που θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή θα προβλέπει ότι όποιος δεν εκπληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις τους θα έχει προθεσμία 20 ημερών να το πράξει, σε πρώτη φάση έως τον Ιούνιο του 2016, καθώς από το 2017 όποιος δεν πληρώνει θα «χαιρετάει» τη ρύθμιση σε 10 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

- Σε συμφωνία Κυβέρνηση και δανειστές