Σε ένα ακόμη blame game εξελίσσεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Ισπανίας (διαφώνησε η Ιταλία)- να αυξηθούν για τα έτη 2016 και 2017 οι ποσότητες του τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε.
«Δεν συμμετείχα εγώ στο συμβούλιο όταν ελήφθη η απόφαση στις 17 Σεπτεμβρίου 2015» είπε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, καρφώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον τότε υπηρεσιακό υπουργό, Δημήτρη Μελά. Ενώ επανήλθε με νέα δήλωση αργότερα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης καλλιεργούν κλίμα πανικού στους παραγωγούς, καθώς έτσι παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων που επιδιώκουν την κατάρρευση της τιμής του εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν έχει λήξει το θέμα, καθώς η πρόταση θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έλεγχο και επίσημη έγκριση προτού τεθεί σε ισχύ.
Οι «φωνασκούντες» πάντως, εκτός από κάποιους πολιτικούς, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί που υποστηρίζουν ότι η απόφαση για αύξηση εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου στην Ε.Ε. από την Τυνησία, χρησιμοποιείται από τους Ισπανούς για να εκβιάζουν την αγορά και να συμπιέζουν την περίοδο αυτή τις τιμές του εγχώριου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η απόφαση είναι κατά βάση πολιτική για να προστατευτεί η Τυνησία από τους τζιχαντιστές, είναι σαφές, μετά και τα τελευταία γεγονότα, τι θα αποφασίσει για το θέμα η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016.
Να αναφέρουμε εδώ ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα: Αφενός, την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων Τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας. Αφετέρου, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται (δεν μπορούν, σήμερα, να εισαχθούν όλες μαζί οι ποσότητες, αλλά κατανεμημένες ανά μήνα).
Την ίδια ώρα κατά της απόφασης για την αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία είναι και οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca, κάνοντας λόγο «πίεση» στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο κλάδο του ελαιολάδου και οι παραγωγοί προσπαθούν με περιορισμένη ρευστότητα και χωρίς να υπάρχει οργανωμένη εθνική στρατηγική προσέγγισης καταναλωτών και δημιουργίας καναλιών διανομής, να παλέψουν με τις υπερδυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου αφορούν περί το 35% της παραγωγής, ενώ στην πλειονότητά τους απευθύνονται στην Ιταλία. Το μερίδιο, όμως, της Ελλάδας στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιόλαδου κυμαίνεται μόλις στο 4%, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει έναντι του 6% που κατείχε τη δεκαετία του 1990.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης στην Ελλάδα, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία να ανέρχεται στο 50% και για την Ιταλία στο 80%.
Παρ' όλα αυτά 460 εταιρείες παράγουν επώνυμο ελαιόλαδο στη χώρα μας και οι περισσότερες απ' αυτές προσπαθούν να «ταξιδέψουν» την ξεκάθαρη ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιόλαδου (το 80% της ελληνικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο, έναντι 65% της ιταλικής και 30% της ισπανικής) σ' όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές με την ανάπτυξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα δίνει έμφαση στην τυποποίηση, την καθετοποίηση και τις οικονομίες κλίμακας είναι εφικτός ο διπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών ελαιόλαδου, στα 560 εκατ. ευρώ ετησίως από περίπου 310 εκατ. ευρώ που κυμαίνονται σήμερα.
Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση αυτής της μεταστροφής επισημαίνουν, πόσο μάλλον όταν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης έδειξαν ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ξανθή Γούναρη
Διαβάστε ακόμα: